Parazitolojiye Giriş ve Parazitlerin Sınıflandırılması PDF

Summary

Bu belge, parazitolojiye giriş ve parazitlerin sınıflandırılmasına ilişkin bilgileri içerir. Konak, ara konak ve rezervuar konakların tanımlamaları ve vektörlerin rolü vurgulanır. Otoinfeksiyon ve protozoonlar gibi konular ele alınmaktadır.

Full Transcript

PARAZİTOLOJİYE GİRİŞ VE PARAZİTLERİN SINIFLANDIRILMASI Konak Son konak: Parazi n erişkin veya eşeyli üreyen şeklini barındıran konak. Ara konak: Parazi n erişkin olmayan şeklini barındıran konak. Rezervuar konak: Bir parazi n birden fazla konağı olabilir fakat bir tanesi parazi n neslinin devamını s...

PARAZİTOLOJİYE GİRİŞ VE PARAZİTLERİN SINIFLANDIRILMASI Konak Son konak: Parazi n erişkin veya eşeyli üreyen şeklini barındıran konak. Ara konak: Parazi n erişkin olmayan şeklini barındıran konak. Rezervuar konak: Bir parazi n birden fazla konağı olabilir fakat bir tanesi parazi n neslinin devamını sağlar (Ascaris) Vektör Bir konaktan, diğer konağa hastalık etkenini taşıyan atropod veya omurgasız canlılardır. Parazi n evriminde ara veya son konak olarak bulunması zorunlu olan biyolojik vektör, olmayan mekanik vektör olarak tanımlanır. Otoinfeksiyon Kendinde bulunan parazi n bulaşıcı şekilleriyle tekrar enfekte olmasıdır PROTOZOON Trofozoit; olumsuz koşullarda özelliğini çabuk kaybeden, beslenebilen, çoğalan ve hareket edebilen yapılardır ENTEROBİUS VERMİCULARİS (KIL KURDU, OKSİYÜR) Yumurtanın ağızdan alınmasıyla bulaşır Dişi barsakta yumurtlamaz, anüsden dışarı çıkar, yumurtalarını gece perianal bölgeye bırakır. İnsanların en yaygın parazi dir. Perianal bölgede kaşın , karın ağrısı, ishal, kabızlık, bulan , iştahsızlıki deri döküntüleri, diş gıcırdatması, burun kaşın sı Apandisit, vajinit, üretrit Tanı: Selofan-band yöntemi.

Use Quizgecko on...
Browser
Browser