Teixit Epitelial PDF
Document Details
Uploaded by InnocuousGrace
Universitat de Barcelona
Nicolas Ducceschi Hekkers
Tags
Summary
Aquest document detalla l'origen embrionari del teixit epitelial, i la seva estructura. Explica les tres capes embrionàries i com el teixit epitelial pot derivar de totes elles. També descriu els dos dominis de les cèl·lules epitelials: apical i basolateral, i l'important paper de la membrana base.
Full Transcript
Nicolas Ducceschi Hekkers, 1r Medicina UB Campus Clínic, 2023/24 Histologia Humana 2.2. ORIGEN EMBRIONARI DEL TEIXIT EPITELIAL El zigot està format per cèl·lules mare que es van dividint i que, en un principi, poden derivar a qualsevol tipus de cèl·lula. Després de la blàstula, es forma la gàstrula,...
Nicolas Ducceschi Hekkers, 1r Medicina UB Campus Clínic, 2023/24 Histologia Humana 2.2. ORIGEN EMBRIONARI DEL TEIXIT EPITELIAL El zigot està format per cèl·lules mare que es van dividint i que, en un principi, poden derivar a qualsevol tipus de cèl·lula. Després de la blàstula, es forma la gàstrula, i a partir del procés de gastrulació, durant el qual la gàstrula rep una sèrie de senyals, aquesta dona lloc a tres capes embrionàries: ➔ Ectoderm: És la fulla embrionaria més externa, a partir de la qual es formen les glàndules de l’epiteli, les glàndules mamàries, l’adenohipòfisi, l’oïda interna i els epitelis de la còrnia i el cristal·lí. ➔ Mesoderm: La fulla embrionaria mediana, a partir de la qual es formen els túbuls renals, els conductes dels sistemes reproductors (M i F), l’endoteli dels vasos sanguinis i el mesoteli de les cavitats corporals. ➔ Endoderm: La fulla embrionaria interna, a partir de les quals s’origini el revestiment dels sistemes respiratori i digestiu, les glàndules tiroide i paratiroide, la cavitat del timpa i la trompa d’Eustaqui. Hem de mencionar que totes aquestes capes estan formades per cèl·lules mare pluripotencials. Per altre banda, hem de retenir que, tot i que algunes estructures, òrgans i sistemes s’obtenen només a partir d’unes fulles determinades, el teixit epitelial es pot obtenir a partir de qualsevol de les tres fulles embrionàries. 2.3. ESTRUCTURA DEL TEIXIT EPITELIAL Les cèl·lules epitelials tenen dos dominis amb característiques variants segons el tipus de teixit epitelial: ➔ Domini apical: Aquest es tracta del domini que està en contacte amb el medi extern si és un epiteli simple, o si més no, que està apuntant del costat del medi extern si és un epiteli estratificat. ➔ Domini basolateral: Està en contacte amb el medi intern, i el dividim en dos subdominis: - Lateral: Està en contacte amb altres cèl·lules. Basal: Es troba en contacte amb la membrana basal si es tracta d’un epiteli simple, o amb una altra cèl·lula si es tracta d’un epiteli estratificat. Hem de destacar que la membrana basal es tracta de la base sobre la qual romanen les cèl·lules del teixit epitelial. Aquesta està sintetitzada per les pròpies cèl·lules del teixit, i està formada per dues capes: ➔ Làmina basal: Està en contacte directe amb les cèl·lules.