تحلیل انقلاب اسلامی ایران PDF
Document Details
Uploaded by EarnestAgate7645
Tabriz University
Tags
Summary
این متن یک تحلیل از انقلاب اسلامی ایران را با تمرکز بر دیدگاه تدا اسکاچپل ارائه میدهد. نویسنده به عوامل مختلفی مانند عوامل اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی اشاره کرده و دیدگاههای مختلف در توضیح انقلاب اسلامی ایران را با جزئیات بررسی کرده است.
Full Transcript
## 1 - 2 - 2 تدا اسکاچپل کتاب تدا اسکاچپل با نام "دولتها و انقلابهای اجتماعی" در سال 1979 به طبع رسید. وی در این کتاب با رد ارادی بودن وقوع انقلاب تفسیر انقلاب را تنها مبتنی بر عوامل ساختاری و از پیش تعیین شده می دانست و حتی نقش انقلابیون در گسترش ایدئولوژی خود و موفقیتشان در این زمینه را انکار می...
## 1 - 2 - 2 تدا اسکاچپل کتاب تدا اسکاچپل با نام "دولتها و انقلابهای اجتماعی" در سال 1979 به طبع رسید. وی در این کتاب با رد ارادی بودن وقوع انقلاب تفسیر انقلاب را تنها مبتنی بر عوامل ساختاری و از پیش تعیین شده می دانست و حتی نقش انقلابیون در گسترش ایدئولوژی خود و موفقیتشان در این زمینه را انکار می کرد. ### 1. حمیرا مشیر، زاده دیدگاههای مختلف در تبیین انقلاب اسلامی ایران حدیث انقلاب، ص ۱۴۹ - ۲۱۱: دسته بندی ذکر شده در راستای تلاش برای اشراف کلی بر نوشته هایی که درباره انقلاب اسلامی به رشته تحریر درآمده سودمند به نظر می رسد. با این همه برای تکمیل آن دقت بیشتری در ذکر مثالها و آوردن رهیافت های در و سه عاملی لازم است. برای مثال تدا اسکاچپل در مقاله یاد شده بر عوامل اقتصادی نوسازی پرشتاب و عوامل فرهنگی تاکید دارد. جیمز دیویس نیز در وهله اول به عوامل اقتصادی اجتماعی و سپس به عامل روان شناسی جمعی توجه کرده است. آبراهامیان به عوامل مختلف اجتماعی، اقتصادی و سیاسی و در نهایت نیکی کدی نیز اساساً بر عوامل اجتماعی-اقتصادی توجه کرده اند. ### 2. Theda Skocpol ### 36 انقلاب اسلامی ایران را انکار می کرد وی بر این اعتقاد بود که انقلابها ساخته نمیشوند، بلکه به وجود می آیند . وی در مقاله ای که در سال 1982 با عنوان "دولت تحصیلدار و ۱ و اسلام شیعی در انقلاب ایران" ارائه کرده است با توجه به آشکار بودن نقش ، اراده آگاهی رهبری و اندیشه در انقلاب اسلامی نظریه قبلی خود در تحلیل انقلاب اسلامی را نارسا دانست و افزود: اگر در دنیا تنها یک انقلاب آگاهانه ساخته شده باشد آن انقلاب انقلاب ایران است. از نگاه وی هنگامی که در اثر نوسازی شدید - یعنی اصلاحات ارضی، مهاجرت گسترده به شهرها، توسعه نظام آموزش و پرورش جدید، موضع گیری منفی شاه نسبت به بازار مانند مداخله در تجارت و کنترل بازار و نیز کنار نهادن روحانیون از فعالیتهای مربوط به تعلیم و تربیت قضاوت و مانند آن - یأس و از خودبیگانگی اجتماعی پدید آمد و حکومت آسیب پذیر شد، مجموعه ای از عناصر فرهنگی ریشه دار در تاریخ اسلام شیعی و نیز اسطوره بنیادین تشیع یعنی حضرت امام حسین ، مراسم مذهبی، شبکه مساجد و روحانیت به گونه ای هشیارانه انقلاب اسلامی را به وجود آوردند. البته او اینجا به اقدامات ضدفرهنگی و ضد مذهبی رژیم پهلوی و وابستگی اش به بلوک غرب به ویژه آمریکا - و رابطه دوستانه آن با اسرائیل و موضوعاتی که همواره مورد حمله گروههای مذهبی قرار میگرفت اشاره نکرده است. از سوی دیگر در این مقاله نیز هنوز نوعی جبرگرایی دیده میشود ؛ بدان گونه که حتی اصالتی برای اندیشه تفکر، اراده و رهبری در نظر گرفته نشده است. پرواضح است که علت نارضایتیهای عمومی از اقدامات رژیم شاه این بود که اساساً آنها این اقدامات یا روند و نتایجشان را با اندیشه های بنیادین موجود در ذهن خود یعنی اصول و اعتقادات اسلامی بیگانه می یافتند نه اینکه وقتی رژیم شاه در اثر نوسازی شدید تضعیف شد، آنان این بیگانگی را حس نموده باشند.