GDPR: General Data Protection Regulation

SupportedChicago avatar
SupportedChicago
·
·
Download

Start Quiz

Study Flashcards

16 Questions

Ποιος κανονισμός προστατεύει τα φυσικά πρόσωπα από την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων και ελεύθερη κίνηση των δεδομένων;

ΚΠΔ/GDPR

Σύμφωνα με το Σύνταγμα του 1975, τι προστατεύει από εκδίκηση εξαιτίας δημοσιεύσεων;

Άρθρο 9 συντάγματος

Ποιος νόμος είναι υπεύθυνος για την προστασία από απώλεια, καταστροφή ή αποτυχία προσωπικών δεδομένων;

Αρθρο 10 ν. 2472/1997

Ποια αρχή είναι υπεύθυνη για τη διαφάνεια σχετικά με την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων;

ΕΑΔ

Ποια ευρωπαϊκή κοινοτική οδηγία αφορά στη συμμόρφωση για την προστασία προσωπικών δεδομένων;

95/46 ΕΚ

Ποιο από τα παρακάτω ΔΕΝ αποτελεί νομικό έλεγχο σύμφωνα με το κείμενο;

Διαχείριση δικανικών θεμάτων

Τι αποτελεί τον ορισμό προσωπικών δεδομένων, σύμφωνα με το κείμενο;

Πληροφορία που αναφέρεται σε ένα συγκεκριμένο φυσικό πρόσωπο και μπορεί να οδηγήσει στην ταυτοποίησή του

Πώς ορίζεται η συγκατάθεση χρήστη στο νομικό πλαίσιο για ιχνηλάτες (cookies);

Η αυθόρμητη και ελεύθερη συγκατάθεσή χρήστη για τη χρήση cookies

Ποια είναι μία από τις λειτουργίες του υπεύθυνου προστασίας δεδομένων (DPO) σύμφωνα με το κείμενο;

Εκπαίδευση προσωπικού

Πώς χαρακτηρίζουμε τη διάθεση δεδομένων σύμφωνα με το κείμενο;

Αβάβαιη και αχάλιντη

Ποιος νόμος ορίζει τις παραβάσεις του νόμου και τις προβλεπόμενες κυρώσεις για τις παραβάσεις του GDPR;

Νόμος 4624/2019

Ποια είναι η κύρια λειτουργία του 'προγράμματος διαύγεια';

Ενίσχυση διαφάνειας με την υποχρεωτική ανάρτηση νόμων

Ποιος νόμος επιβάλλει απαιτήσεις και όρους επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων για την προστασία των δικαιωμάτων και ελευθεριών των φυσικών προσώπων;

Π.Δ. 77/2003

Ποιο είδος δεδομένων ορίζεται ως ευαίσθητη κατηγορία στο νόμο 4624/2019;

Υγεία

Για ποιο λόγο νομιμοποιήθηκε η ΕΛΑΣ σύμφωνα με το Π.Δ. 75/2020;

Για χρήση φορητών καμερών σε περιπτώσεις πρόληψης εγκλημάτων

Σύμφωνα με τη διάταξη του Π.Δ. 77/2003, ποία είναι η κύρια σκοπό επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων;

Εγγύηση της ασφάλειάς τους

Study Notes

ΚΠΔ/GDPR: Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων

  • Προστασία φυσικών προσώπων από επεξεργασία προσωπικών δεδομένων και ελεύθερη κίρκοφορία
  • Σύνταγμα του 1975: Προστασία προσώπων από εκδίκηση εξαιτίας των δημοσιεύσεων
  • Ν. 4577/2018: Εφαρμογή ευρωπαϊκής οδηγίας 943/2016 για την προστασία προσωπικών δεδομένων

Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ)

  • Άρθρο 9 Συντάγματος: Προστασία Προσωπικών Δεδομένων
  • Άρθρο 10 Ν. 2472/1997: Προστασία απορρήτου και της ασφάλειας επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων

Υπεύθυνοι Επεξεργασίας

  • Υποχρεούνται να τηρούν τα μέτρα για προστασία προσωπικών δεδομένων από παράνομη επεξεργασία, απώλεια, καταστροφή ή αποτυχία
  • Συμμόρφωση με ευρωπαϊκή κοινοτική οδηγία 95/46 ΕΚ

Ν. 4624/2019

  • Προστασία του ατόμου από την επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και την ελευθερία της διακίνησης των δεδομένων αυτών
  • Δικαιώματα των Υποκειμένων Δεδομένων
  • Υποχρεώσεις Υπευθύνων Επεξεργασίας
  • Ειδικές Κατηγορίες Δεδομένων: Καθορίζει τις προϋποθέσεις για την επεξεργασία ευαίσθητων κατηγοριών δεδομένων, όπως η υγεία, η θρησκεία και η εθνοτική καταγωγή
  • Παραβάσεις και Κυρώσεις: Ορίζει τις παραβάσεις του νόμου και τις προβλεπόμενες κυρώσεις για τις παραβάσεις του GDPR

Άλλα Νόμοι και Διατάξεις

  • Ν. 3861/2010: Ενίσχυση διαφάνειας με την υποχρεωτική ανάρτηση νόμων και πράξεων των κυβερνητικών οργάνων στο διαδίκτυο «πρόγραμμα διαύγεια»
  • Π.Δ 77/2003: Απαιτήσεις και όροι επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων με σκοπό την εξασφάλιση της προστασίας των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των φυσικών προσώπων
  • Π.Δ 75/2020: ΕΛΑΣ νομιμοποιήται στη χρήση φορητών καμερών σε ιδιάζουσες περιπρώσεις πρόληψης και καταστολής συγκεκριμένων εγκλημάτων

Ιχνηλάτιση και Προστασία Δεδομένων

  • Αναλογικότητα μέτρων
  • Ιδιωτικότητα/ Προστασία δεδομένων
  • Νομική βάση
  • Διάρκεια διατήρησης δεδομένων
  • Εποπτικοί μηχανισμοί
  • Συμβατότητα με θεμελιώδεις ελευθερίες

Νομικός Έλεγχος

  • Ανάλυση νομοθεσίας
  • Εκτίμηση συμμόρφωσης
  • Σύνταξη νομικών εκθέσεων
  • Συμβουλές για συμμόρφωση
  • Διαχείριση δικανικών θεμάτων

IT Audit

  • Ασφάλεια πληροφοριακών συστημάτων
  • Διαχείριση κινδύνων
  • Συμμόρφωση με πρότυπα και κανονισμούς
  • Αποτελεσματικότητα και Αποδοτικότητα
  • Ιδιωτικότητα και Συμμόρφωση
  • Ανάπτυξη και συντήρηση συστημάτων

Yπεύθυνος Προστασίας Δεδομένων (DPO)

  • Ενημέρωση / Συμβουλευτική
  • Παρακολούθηση συμμόρφωσης
  • Εκπαίδευση προσωπικού
  • Επικοινωνία με Αρχές εποπτείας
  • Εκπροσώπηση Αρχές επεξεργασίας δεδομένων

Αρχές Επεξεργασίας Δεδομένων

  • Συλλογή (απόκτηση με νόμιμο/θεμιτό τρόπο)
  • Σκοπός (σαφώς προσδιορισμένοι νόμιμοι σκοποί)
  • Ελάχιστα (ΠΔ κατάλληλα)
  • Ακρίβεια (ΠΔ ακριβή και ενημερωμένα)
  • Χρόνος (ΠΔ να τηρούνται για αναγκαίο χρόνο)
  • Διαφάνεια (Ενημέρωση, πρόσβαση, αντίρρηση)
  • Ακεραιότητα (Μέτρα ασφαλείας)
  • Διαβίβαση (ΠΔ όχι διαβίβαση σε μέρη που δεν έχουν επαρκή μέτρα ασφαλείας)

Ορισμός Προσωπικών Δεδομένων

  • Κάθε πληροφορία που αναφέρεται σε ένα συγκεκριμένο φυσικό πρόσωπο και μπορεί να οδηγήσει άμεσα ή έμμεσα στην ταυτοποίησή του

Learn about the General Data Protection Regulation (GDPR) which aims to protect individuals from the processing of personal data and the free movement of such data. Explore related laws such as the Constitution of 1975, National Law 4577/2018 for implementing the EU directive on personal data protection, and more.

Make Your Own Quizzes and Flashcards

Convert your notes into interactive study material.

Get started for free

More Quizzes Like This

Use Quizgecko on...
Browser
Browser