Tıbbi Terimler ve Tanımlar PDF
Document Details
Uploaded by RevolutionarySeattle
Kafkas University
Tags
Summary
Bu belge, çeşitli tıbbi terimlerin tanımlarını ve açıklamalarını içermektedir. Dehidratasyon, homeostaz, illium, nasus gibi terimler ve açıklamalar yer almaktadır. Ayrıca, hastalıklar, vücut sistemleri ve ilgili kavramlar hakkında bilgiler bulunmaktadır.
Full Transcript
Mouktar : Bu görselde, çeşitli tıbbi terimlerin tanımları ve açıklamaları yer almaktadır. İşte terimlerin ve açıklamalarının ayrıntılı bir özeti : 1. Dehidratasyon – Hücre içi sıvı elektrolit dengesinin bozulmasıdır. 2. Homeostasis – Vücudun iç dengesini koruma. 3. İllium – Kalça kemiği...
Mouktar : Bu görselde, çeşitli tıbbi terimlerin tanımları ve açıklamaları yer almaktadır. İşte terimlerin ve açıklamalarının ayrıntılı bir özeti : 1. Dehidratasyon – Hücre içi sıvı elektrolit dengesinin bozulmasıdır. 2. Homeostasis – Vücudun iç dengesini koruma. 3. İllium – Kalça kemiğinin üst kısmı. 4. Nasus – Burun. 5. Cyanosis – Siyanoz ; bir morarma, kan gitmemesi ve kanla birlikte oksijen gitmemesi nedeniyle dokuların solmasıdır. Not : Kelimede « C » harfi varsa ve « e » ile « i » ince seslerini alıyorsa « s » olarak okunur 6. Nöron ve Nöronlar – Kendini yenilemeyen sinir hücreleri. « C » ve « H » yan yana gelirse « k » olarak okunur. 7. Asthma – Astım ; bronşların spazmı yüzünden solunum yollarında meydana gelen daralmadır. Halk arasında nefes darlığı olarak bilinir. 8. Çölyak – Gluteni sindirememe durumu. Buğday, arpa, yulaf gibi besinler sindirileme 9. Gluten – Mide tarafından parçalanamayan bir protein. « C » ve « H » yan yana gelirse « k » olarak okunur. 10. Cholesterol (Kolesterol) – Karaciğer tarafından yapılan ve vücudun ihtiyaç duyduğu bir yağ türü. Fazlası zararlıdır. « G » harfi ince sesli harflerden sonra gelirse « c » okunur, kalın sesli alırsa « g » okunur. Bu görselde, çeşitli tıbbi terimlerin tanımları ve açıklamaları yer almaktadır. İşte terimlerin ve açıklamalarının ayrıntılı bir özeti : 1. Gigantisme – Devlik, büyüme hormonlarının aşırı çalışması. 2. Gastroenteroloji – Mide ve bağırsak hastalıklarını inceleyen tıp dalı. Not : Kelimenin sonunda « -emi » varsa kan ile ilgili bir durumu ifade eder. 3. Anemi – Kansızlık, kandaki demir miktarının düşmesi. 4. Thallasemi – Akdeniz anemisi. 5. NOT – İle yan yana gelen « f », « f » olarak okunur (Örneğin : pharmacology – farmakoloji). 6. Nephroptosis – Böbrek sarkması. Böbrek : Renal veya renalis kelimesi ile ilişkili. 7. Osis – Genellikle anormal bir durumu ifade eder (örneğin : enfeksiyon). 8. Ritim – Kalbin düzenli çarpması. 9. Aritmi – Kalbin düzensiz çarpması. Not : Kelimenin başında « a » varsa olumsuzluk bildirir. 10. Hemoroid – Kalın bağırsağın bir kısmının dışarı doğru çıkması. 11. Rektum – Kalın bağırsak ile anüs arasındaki bölge. 12. Schizophrenia – Ruh durumu bozukluğu, halüsinasyon yetenekleri kuvvetlidir 13. Bronch – Akciğerlerdeki hava kesecikleri.