Likevekter i Kjemi 2 - PDF
Document Details
Uploaded by Deleted User
Ola Hafslund Vea
Tags
Summary
Dette ressursheftet inneholder oppgaver og eksempler om likevekter i kjemi 2. Det fokuserer på å beregne likevektskonstanter og hvordan likevekten forskyver seg. Læringsressurs for elever i videregående skole.
Full Transcript
Ressurshefte Ola Hafslund Vea Du må kunne Likevekter fra Kjemi 1 Denne delen av pensum er i stor grad basert på å gjøre matteoppgaver. Den viktigste oppgavetypen å mestre er å kunne beregne en K fra reaktanter. Dette er en god plattform for å løse andre typer oppgaver. Eksempel En beholder på...
Ressurshefte Ola Hafslund Vea Du må kunne Likevekter fra Kjemi 1 Denne delen av pensum er i stor grad basert på å gjøre matteoppgaver. Den viktigste oppgavetypen å mestre er å kunne beregne en K fra reaktanter. Dette er en god plattform for å løse andre typer oppgaver. Eksempel En beholder på 50 liter tilsettes 4 mol nitrogengass og 6 mol hydrogengass. En time senere er likevekten innstilt og vi måler stoffmengden til ammoniakk til 1mol. Hva er likevektskonstanten? N2 + 3 H2 ⇌ 2 NH3 Start (n) 4 mol 6 mol 0 mol Reagerer 1 3 1 mol 1∗ = 0.5 1∗ = 1.5 2 2 Likevekt 4 – 0.5 = 3.5 6 – 1.5 = 4.5 1 mol Du må alltid finne ut av hvor mye som har reagert, og bruke det tallet og forholdet til å beregne resten av tallene. 1/502 = 7.8 M-2 3.5/50 * 4.5/503 Ikke alle blandinger vi regner på er i likevekt. Det vi beregner da er Q. Q = K : systemet er i likevekt Q > K : ikke ved likevekt – likevekten vil gå mot venstre/reaktantsiden Q < K : ikke ved likevekt – likevekten vil gå mot høyre/produktsiden Det kan komme mange ulike typer oppgaver på dette, men felles for dem alle handler det om å finne ut hvilken retning en likevekt forskyver seg ved å se på K. Denne informasjonen må slås sammen med kunnskap om Le Chateliers prinsipp.