Document Details

SensitiveDada9536

Uploaded by SensitiveDada9536

האוניברסיטה העברית בירושלים

Tags

נוגדנים ביולוגיה מולקולרית מערכת החיסון ביוכימיה

Summary

המסמך מתאר את שני סוגי השרשראות הקלות, הקאפה והלמדה, ואת חמשת סוגי השרשראות הכבדות, מיו, אלפה, גמה, אפסילון ולמדה. הוא מציג את העקרונות של רצפים קבועים ומשתנים בשרשראות הקלות והכבדות, ומסביר על האזורים ההיפר-וריאביליים.

Full Transcript

## שני סוגים לשרשרת הקלה בשנים הראשונות של המחקר אפיינו את השרשרת הקלה. באשר התחילו לרצף שרשראות **ק**לות ממספר חולים מצאו כי הרצף שלהן הינו דומה, עד שנמצאה שרשרת מיאלומה בעלת רצף שונה. התברר כי ישנם שני סוגים של שרשראות קלות: שרשרת מסוג קאפה ושרשרת מסוג למדה. - אושר כי במערכת החיסון יש 2 שרשראות קל...

## שני סוגים לשרשרת הקלה בשנים הראשונות של המחקר אפיינו את השרשרת הקלה. באשר התחילו לרצף שרשראות **ק**לות ממספר חולים מצאו כי הרצף שלהן הינו דומה, עד שנמצאה שרשרת מיאלומה בעלת רצף שונה. התברר כי ישנם שני סוגים של שרשראות קלות: שרשרת מסוג קאפה ושרשרת מסוג למדה. - אושר כי במערכת החיסון יש 2 שרשראות קלות: **שֵׁירָה**שרשרת מסוג למדה ושרשרת מסוג קאפה. ## חמישה סוגים לשרשרת הכבדה לאחר שהתחילו לאפיין את השרשראות הכבדות באותו האופן, גילו כי יש 5 סוגים של שרשראות בבדות: מיו, אלפא, גמה, אפסילון ולמדה. לשרשרת גמה יש 4 תת-סוגים. בסרום האדם יש תערובת של כל השרשראות ביחד, אך לחולי המיאלומה תא אחד בודד עבר תהליך סרטני, והוא מניב סוג אחד בודד של שרשרת קלה וסוג בודד של שרשרת כבדה. - במולקולת נוגדן שלמה אין תערובות של שני סוגי שרשראות. בל יחידת נוגדן בנויה משתי שרשראות קלות זהות ושתי שרשראות כבדות זהות. ## עשרה הרכבים אפשריים על פי העיקרון הזה, מערכת החיסון מאפשרת עשרה הרכבים אפשריים של נוגדן. דבר זה מסבך **מ**מעט את טרמינולוגיית האפיון של הנוגדנים, ולכן נקבעו שמות עבור כל הרכב. הוחלט להתעלם מסוג השרשרת הקלה, מפני שתפקוד מולקולת הנוגדן נקבע בעיקר על סמך סוג השרשרת הכבדה. לכל סוג של שרשרת כבדה יש תפקוד מעט שונה, **אַ**אך לשרשראות הקלות יש תפקוד דומה, בין אם הן קאפה או למדה. ## - לדוגמה: נוגדן בעל שרשרת בבדה למדה הינו IgG. הוא נוגדן של מערכת החיסון (lg) בעל שרשרת כבדה G. - אם ברצוננו לבטא גם את סוג השרשרת הקלה, ניתן לכתוב IgG,K. ## רצפים קבועים ומשתנים - בשרשרת הקלה: ניתן לזהות בתוך השרשרת הקלה שני אזורי משנה: - החצי הראשון, אשר קרוב לקצה הקרבוקסי-טרמינלי מהווה רצף קבוע (constant). - האזור ה-N Terminal של השרשרת מאופיין על ידי רצף משתנה (variable). - בשרשרת הכבדה: - 3/4 של השרשרת בקצה ה-C Terminal מהווה רצף קבוע (אנליזה בתוך משפחה אחת של סוג שרשרת) - 1/4 של השרשרת בקצה ה-N Terminal מהווה רצף משתנה. - בתמונה, הכחול מסמן רצף קבוע והאדום מזהה רצף משתנה. שני **ה**האזורים הוריאבילים של השרשרת הקלה והבבדה מתחברים פיזיקאלית במבנה התלת-מימדי. הם יוצרים את אתר הקישור הוריאבילי. בין השרשראות הכבדות והקלות ישנם קשרים די-סולפידיים. ## האזור הוריאבילי - חצי מהשרשרת הקלה הוא וריאבילי. לפי מספר החזרות של אותה חומצה אמינית בהרבה שרשראות קלות מסוג קאפה ניתן לקבוע את דרגת הוריאביליות. ניתן לראות בי בעמדה מס' 1 יש דרגת וריאביליות נמוכה. כלומר, לרוב עמדה זו תביל את אותה החומצה האמינית ברוב המקרים. - בעמדה 27-28 ישנו אזור בעל דרגת יתר של משתנות. - קרוב לעמדה 50 יש צבר של עמדות נוספות בעלי דרגת יתר של משתנות. - צבר נוסף הינו סביב עמדה 96, בעל עמדה גבוהה ביותר של משתנות. - שלושת האזורים הינם hypervariable regions, (מופיעים גם בלמדה). - בשרשרת הכבדה נראה את אותה התופעה. האזורים ההיפרוריאבילים נמרחים באותם האינטרוולים **בשׁ**בשרשרת הקלה והכבדה.

Use Quizgecko on...
Browser
Browser