Otantik Öğrenme PDF

Summary

Bu belge, otantik öğrenme yaklaşımlarını ve süreçlerini ele almaktadır. Otantik öğrenme, gerçek hayattaki problemlere yönelik çözümler üretmek ve öğrencileri aktif katılımcılar yapmak için çeşitli stratejiler ve araçlar sunmaktadır. Belge, otantik öğrenmenin farklı yönlerini, otantik öğrenmede problem çözme ve işbirliğinin rolünü vurgular. Ayrıca yansıtmanın önemini ve tartışma konuları belirleme yöntemi hakkında bilgi sağlar.

Full Transcript

– Gerçek hayat problemlerinin çözümü bir saatlik bir ders ya da bir günle sınırlanamayacak kadar uzundur. Otantik etkinlikler geniş bir zamanı kapsadığından bütünün içinde alt birimler içerebilecek nitelikte olmalıdır. Bu alt birimler ise problemin içindeki görev ve bu görevi oluşturan a...

– Gerçek hayat problemlerinin çözümü bir saatlik bir ders ya da bir günle sınırlanamayacak kadar uzundur. Otantik etkinlikler geniş bir zamanı kapsadığından bütünün içinde alt birimler içerebilecek nitelikte olmalıdır. Bu alt birimler ise problemin içindeki görev ve bu görevi oluşturan alt görevlerdir. Görevler toplamda probleme yönelik çözüm içeren ve birbirini tamamlayacak nitelikteki unsurlardır. 3. Otantik öğrenme –uzmanların bilişsel çıraklığını yapmayı ve gerçek dünyada olanları öğrenebilmeyi gerektirir. Otantik öğrenmede kazanımlar sadece uzmanların bilgisine erişme ile sınırlı değildir. Matematik öğrenilirken sadece matematik değil aynı zamanda matematikçiler gibi düşünme de öğrenilir. Hava durumu öğrenilirken meteorologların kullandıkları araçların kullanımı da öğrenilir. –Otantik öğrenme süreçlerinde öğrenciler hem konuyla ilgili bilgiyi hem de bilginin gerçek dünyada nerede kullanılacağını ya da nasıl elde edildiğini öğrenirler. Bu süreçte elde edilen bilgiler, anlamlı bilgilerdir. Bilginin anlamlılığını artıran örneklerde olduğu gibi uzman performansını modelleme ve uzmanca düşünme becerisidir. 4. Çoklu bakış açısı, –öğrencilerin konuyu farklı bakış noktalarından görmelerini sağlamayı amaçlar. Öğrenciler alternatif bakış açılarını anlamaya çalışır ve konuyla ilgili farklı bakış açılarından yola çıkıp mümkün olan en iyi çözümü bulmaya odaklanır. – Eğer öğrenmede anlam yapılandırmaya ve otantik bağlam sağlamaya odaklanılırsa, öğrencilerin matematik gibi iyi yapılandırılmamış içerik alanlarında çoklu bakış açılarını rahatlıkla kullanabilmeleri sağlanır. Bu süreçte öğrenciler çoklu bakış açılarından en iyi ürünü ortaya çıkarırken onları değerlendirmeleri gerekir. 5. İşbirliği –Otantik öğrenmede işbirliği, sosyal destek sunma ile problem çözme becerilerinin birleştirilmesini içerir. Otantik öğrenmede işbirliği, büyük gruplardan çok takım ya da küçük gruplardan oluşur. İşbirliği sürecinde oluşturulan tüm gruplar başarılı olabilmesi için teşvik edilir. İşbirliği wiki, günlük ve sosyal ağlar gibi teknolojiler yoluyla teşvik edilebilir. 6. Yansıtma, –otantik öğrenmenin en önemli bileşenlerinden biridir. Çünkü öğrencinin otantik öğrenme bağlamındaki kazanımlarını yansıtabilmesi, öğrenilenlerin etkililiğini ve derecesini göstermesi bakımından önemlidir. Otantik öğrenmede yansıtmanın oluşabilmesi için öğrencilerin tartışacakları konular hakkında düşünme olanağı sunulmalıdır. –Tartışma konuları belirlenirken öğrencinin bulunduğu ortam ile ilgili tüm unsurları içerecek biçimde olmalı ve yansıtmayı etkileyebilecek olanaklar içermelidir. Otantik öğrenme de yansıtma süreci öğrenci- öğretici ya da öğrenci-öğrenci arasında iki yönlü olmalı, öğrencinin sessiz ve yalnız kalmasını önleyecek biçimde oluşmalıdır.

Use Quizgecko on...
Browser
Browser