סיכום חובות שאינם בני הפטר (PDF)
Document Details
Uploaded by Deleted User
Tags
Summary
המסמך מסכם חובות שאינם ניתנים להפטר לפי סעיף 175 לחוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי. הוא מפרט סוגים שונים של חובות, כמו חובות עונשים, חובות הנובעים ממעשים פליליים, ומזונות. המסמך מתייחס גם למקרים בהם חובות מסוימים יכולים להיחשב לחובות שאינם בני הפטר, אף שלא צוין בחוק באופן ספציפי.
Full Transcript
סיכום -חובות שאינם בני הפטר לפי סעיף 175לחוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי ,התשע"ח2018- .1תשלום עונשי: דוגמאות -קנסות פליליים ,קנסות מנהליים ,עיצומים כספיים....
סיכום -חובות שאינם בני הפטר לפי סעיף 175לחוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי ,התשע"ח2018- .1תשלום עונשי: דוגמאות -קנסות פליליים ,קנסות מנהליים ,עיצומים כספיים. מקרה לדוגמה -אדם שהורשע בעבירות תנועה וחויב בקנס של .₪ 10,000קנס זה לא יהיה בר- הפטר. .2חוב שנוצר בדרך מרמה: דוגמאות -הונאת משקיעים ,זיוף מסמכים לקבלת הלוואה ,הברחת נכסים. מקרה לדוגמה -יזם שגייס כספים ממשקיעים על סמך מצגי שווא לגבי עסקיו.החובות למשקיעים לא יהיו ברי-הפטר. .3חוב הנובע מעבירת גניבה ,מין או אלימות חמורה: דוגמאות: גניבה -גניבה ממעסיק ,פריצה לבית. o עבירת מין -אונס ,מעשה מגונה. o אלימות חמורה -תקיפה הגורמת חבלה חמורה ,ניסיון רצח. o מקרה לדוגמה -אדם שהורשע בתקיפה חמורה וחויב לשלם פיצויים לקורבן.חוב הפיצויים לא יהיה בר-הפטר. .4חוב מזונות: דוגמה -חוב מזונות לילדים או בן/בת זוג לשעבר. מקרה לדוגמה -אב החייב ₪ 100,000מזונות לילדיו.ככלל ,חוב זה לא יהיה בר-הפטר ,אך בית המשפט עשוי לשקול הפטר חלקי בנסיבות חריגות. .5פיצויים לנפגעי עבירה: דוגמה -פיצויים שנפסקו לטובת קורבן עבירה לפי סעיף 77לחוק העונשין. מקרה לדוגמה -נהג שהורשע בגרימת מוות ברשלנות וחויב בפיצויים למשפחת הקורבן.בית המשפט עשוי לקבוע שחוב זה לא יהיה בר-הפטר. מצבים שאינם מנויים במפורש בחוק: .1חובות מס: אינם מוזכרים במפורש בסעיף ,175אך עשויים להיחשב כ"תשלום עונשי" אם מדובר o בקנסות או עיצומים. בתי המשפט עשויים לשקול את אופי חוב המס (למשל ,האם נוצר עקב העלמת מס מכוונת). o .2חובות לרשויות ציבוריות: למשל ,חובות לביטוח לאומי או לרשויות מקומיות. o בתי המשפט עשויים לבחון את אופי החוב ונסיבות יצירתו. o .3חובות הנובעים מהפרת חובת נאמנות : למשל ,מנהל חברה שהפר את חובת האמונים שלו. o עשוי להיחשב כחוב שנוצר בדרך מרמה ,תלוי בנסיבות. o .4חובות הנובעים מנזקי גוף שאינם קשורים לעבירה פלילית: למשל ,פיצויים בגין רשלנות רפואית או תאונות דרכים. o החוק אינו מתייחס אליהם במפורש ,ובתי המשפט עשויים לשקול את הנסיבות. o .5חובות לספקים או עובדים בעסק שקרס : אינם מוזכרים במפורש ,אך עשויים להיבחן לפי נסיבות יצירתם (למשל ,האם היה מרכיב o של מרמה). נקודות נוספות לשיקול בית המשפט: .1תום לב של החייב -האם החייב פעל בתום לב או ניסה להתחמק מתשלום החוב. .2יכולת כלכלית עתידית -האם יש סיכוי שהחייב יוכל לפרוע את החוב בעתיד. .3השפעה על הנושים -מידת הפגיעה בנושים אם יינתן הפטר. .4שיקולי צדק והגינות -איזון בין האינטרסים של החייב ,הנושים והציבור. חשוב לזכור כי בתי המשפט מפעילים שיקול דעת רחב בהחלטות אלו ,ופסיקות עשויות להשתנות בהתאם לנסיבות הספציפיות של כל מקרה.