Etapele ciclului de viaţă al unui proiect

Summary

Acest document descrie etapele ciclului de viaţă al unui proiect, de la identificare şi evaluare până la finalizare şi evaluare. Este important să se ia în considerare aspecte precum sursa de finanţare, strategia instituţiilor implicate şi termenele de finalizare. Documentul prezintă şi etapele specifice unui proiect ce solicită finanţare.

Full Transcript

***Etapele ciclului de viaţă al unui proiect :*** Etapele ciclului de viaţă al unui proiect sunt: - ***Identificarea şi evaluarea iniţială*** a proiectului (proces de informare, identificare şi concepţie); - ***Pregătirea*** proiectului (elaborarea planului proiectului); - ***Apreciere...

***Etapele ciclului de viaţă al unui proiect :*** Etapele ciclului de viaţă al unui proiect sunt: - ***Identificarea şi evaluarea iniţială*** a proiectului (proces de informare, identificare şi concepţie); - ***Pregătirea*** proiectului (elaborarea planului proiectului); - ***Aprecierea*** proiectului (evaluarea modului în care au fost concepute etapele proiectului, decizia finală fiind aprobarea trecerii proiectului în faza de implementare); - ***Mobilizarea resurselor, implementarea şi monitorizarea*** (etapa de execuţie); - ***Finalizarea şi evaluarea finală*** (la atingerea obiectivelor şi acceptarea de către beneficiar, autoritate contractanta). Proiectul nu se abordează numai "bloc" (de la iniţiere la finalizare). Tema se propune (ca problemă de studiat/de soluţionat), iar un proiect se împarte/se detaliază în faze corespunzând *punctelor logice din ciclul de viaţă al proiectului* şi nu unor criterii financiare sau de raportare. O lucrare de cercetare poate avea o anumită temă, dar poate fi abordată ca o succesiune de proiecte separate. Obiectivul principal al unui studiu de prefezabilitate sau de fezabiliate este de tocmai de a furniza informaţia necesară pentru, şi de a propune, decizia de a continua sau nu cu proiect / etapa următoare. - *Pentru a obţine finanţarea unui proiect cel mai important lucru este să ai informaţiile necesare privind:* - Sursa de finanţare; - Strategia instituţiei finanţatoare; - Scopul şi obiectivele pentru care se acordă finanţarea; - Termenele de competiţie şi de finalizare ale obiectivelor scoase la competiţie. - *Un proiect trebuie să aibă:* 1. 2. 3. 4. - Derularea de proiecte reprezintă o modalitate de definire clară şi gestionare a investiţiilor şi a proceselor de schimbare - Orice proiect pentru care se solicită finanţarea parcurge următoarele etape: 1. Redactarea propunerii de proiect; 2. Depunerea şi înregistrarea acesteia pentru competiţie; 3. Evaluarea propunerii; 4. Selectarea; 5. Negocierea; 6. Contractarea (moment din care propunerea de proiect devine proiect); 7. Derularea proiectului; 8. Finalizarea proiectului; 9. Valorificarea proiectului.

Use Quizgecko on...
Browser
Browser