6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu

Choose a study mode

Play Quiz
Study Flashcards
Spaced Repetition
Chat to Lesson

Podcast

Play an AI-generated podcast conversation about this lesson
Download our mobile app to listen on the go
Get App

Questions and Answers

6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'na göre, işverenlerin genel yükümlülükleri arasında yer almayan aşağıdaki ifadelerden hangisidir?

  • Çalışanlara görev verirken, sağlık ve güvenlik yönünden işe uygun olup olmadıklarını dikkate almak.
  • İşyerinde alınan İSG tedbirlerine uyulup uyulmadığını izlemek, denetlemek ve uygunsuzlukları gidermek.
  • Çalışanların işle ilgili sağlık ve güvenliğini sağlama yükümlülüğünü devretmek. (correct)
  • Risk değerlendirmesi yapmak ya da yaptırmak.

6331 Sayılı İSG Kanunu'na göre, aşağıdakilerden hangisi risklerden korunma ilkelerinden biri değildir?

  • Riskleri maliyet etkin yöntemlerle yönetmek. (correct)
  • Risklerle kaynağında mücadele etmek.
  • Kaçınılması mümkün olmayan riskleri analiz etmek.
  • Risklerden kaçınmak.

6331 Sayılı İSG Kanunu'na göre, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin yerine getirilmesi için Bakanlıkça sağlanan destekten hangi işyerleri faydalanamaz?

  • Kamu kurum ve kuruluşlarına ait, 10'dan az çalışanı bulunan tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri. (correct)
  • Cumhurbaşkanının kararıyla az tehlikeli sınıfta yer alan, 10'dan az çalışanı bulunan işyerleri.
  • 10'dan az çalışanı bulunan, tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri.
  • 10'dan az çalışanı bulunan, çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri.

6331 Sayılı İSG Kanunu'na göre, işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanının işverene yazılı olarak bildirdiği eksiklik ve aksaklıkların acil durdurmayı gerektirmesi durumunda ve işveren tarafından gerekli tedbirlerin alınmaması hâlinde, bu durum kimlere/nerelere bildirilmez?

<p>İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğüne. (C)</p> Signup and view all the answers

6331 Sayılı İSG Kanunu'na göre, çok tehlikeli sınıfta yer alan bir işyerinde görev yapacak iş güvenliği uzmanının sahip olması gereken asgari belge sınıfı nedir?

<p>A Sınıfı (D)</p> Signup and view all the answers

6331 Sayılı İSG Kanunu'na göre, işveren iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekiminin hangi durumdaki görevlerini kısıtlayamaz?

<p>Görevlerini yerine getirmeleri nedeniyle. (A)</p> Signup and view all the answers

6331 Sayılı İSG Kanunu'na göre, tehlike sınıfının belirlenmesinde hangi kriter dikkate alınır?

<p>İşyerinde yapılan asıl iş. (A)</p> Signup and view all the answers

6331 Sayılı İSG Kanunu'na göre, risk değerlendirmesi yapılırken dikkate alınması gereken hususlar arasında aşağıdakilerden hangisi yer almaz?

<p>İş yerinin konumu ve büyüklüğü. (D)</p> Signup and view all the answers

6331 Sayılı İSG Kanunu'na göre, ciddi, yakın ve önlenemeyen bir tehlikenin meydana gelmesi durumunda işveren aşağıdakilerden hangisini yapamaz?

<p>Çalışanları tehlikeye rağmen çalışmaya zorlamak. (C)</p> Signup and view all the answers

6331 Sayılı İSG Kanunu'na göre, çalışanların çalışmaktan kaçınma hakkı ile ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

<p>Çalışanlar, her türlü tehlike durumunda öncelikle işverenden izin alarak çalışmaktan kaçınabilirler. (C)</p> Signup and view all the answers

6331 Sayılı İSG Kanunu'na göre, iş kazası ve meslek hastalıklarının kayıt ve bildirimi ile ilgili olarak verilen ifadelerden hangisi yanlıştır?

<p>İşveren, meydana gelen tüm olayları SGK’ya bildirmekle yükümlüdür. (B)</p> Signup and view all the answers

6331 Sayılı İSG Kanunu'na göre, sağlık gözetimi ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

<p>Sağlık gözetiminden doğan maliyet ve bu gözetimden kaynaklı her türlü ek maliyet çalışana yansıtılabilir. (C)</p> Signup and view all the answers

6331 Sayılı İSG Kanunu'na göre, çalışanların bilgilendirilmesi ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi öncelikli olarak sağlanmalıdır?

<p>İşyerinde karşılaşılabilecek sağlık ve güvenlik riskleri. (B)</p> Signup and view all the answers

6331 Sayılı İSG Kanunu'na göre, aşağıdaki durumlardan hangisinde çalışanlara iş sağlığı ve güvenliği eğitimi verilmesi zorunlu değildir?

<p>Ev adresinin değişmesi. (A)</p> Signup and view all the answers

6331 Sayılı İSG Kanunu'na göre, iş kazası geçiren ve altı aydan fazla süreyle işten uzak kalan bir çalışana, işe tekrar başlatılmadan önce hangi tür eğitim veya bilgilendirme yapılmasına gerek yoktur?

<p>Kişisel Verilerin Korunması Kanunu hakkında bilgilendirme. (B)</p> Signup and view all the answers

6331 Sayılı İSG Kanunu'na göre, çalışanların görüşlerinin alınması ve katılımlarının sağlanması konusunda işveren, çalışanlara hangi imkanları sağlamak zorunda değildir?

<p>İSG konularında karar alma süreçlerine katılma zorunluluğu. (D)</p> Signup and view all the answers

6331 Sayılı İSG Kanunu'na göre, çalışanların yükümlülükleri arasında aşağıdakilerden hangisi yer almaz?

<p>İşveren tarafından sağlanan tüm eğitimlere katılmak ve katılmama hakkını saklı tutmak. (B)</p> Signup and view all the answers

6331 Sayılı İSG Kanunu'na göre, elli ile yüz arasında çalışanı bulunan bir işyerinde kaç tane çalışan temsilcisi görevlendirilmesi gerekir?

<p>İki (D)</p> Signup and view all the answers

6331 Sayılı İSG Kanunu'na göre, kaç çalışanı olan ve altı aydan fazla süren sürekli işlerin yapıldığı işyerlerinde işveren, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili çalışmalarda bulunmak üzere kurul oluşturmak zorundadır?

<p>50 (C)</p> Signup and view all the answers

6331 Sayılı İSG Kanunu'na göre, iş sağlığı ve güvenliğinin koordinasyonu konusunda, aynı çalışma alanını birden fazla işverenin paylaşması durumunda aşağıdaki önceliklerden hangisi en az önemlidir?

<p>Her işverenin kendi alanındaki riskleri ayrı ayrı değerlendirmesi. (B)</p> Signup and view all the answers

6331 Sayılı İSG Kanunu'na göre, teftiş yapmaya yetkili Bakanlık iş müfettişleri, hangi kanun maddelerine göre yetkilidir?

<p>4857 sayılı Kanunun 92, 93, 96, 97 ve 107 nci maddeleri. (A)</p> Signup and view all the answers

6331 Sayılı İSG Kanunu'na göre, işin durdurulması kararı hangi durumlarda alınsa dahi işveren yükümlülükten muaf tutulur?

<p>Yukarıdakilerin hepsi. (C)</p> Signup and view all the answers

6331 Sayılı İSG Kanunu'na göre, iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması ve sürdürülebilmesi amacıyla işveren, çalışanları ve çalışan temsilcilerini işyerinin özelliklerini de dikkate alarak aşağıdaki konularda bilgilendirir hangisi **yanlıştır?

<p>İşyeri ücret bordrosu. (C)</p> Signup and view all the answers

6331 Sayılı İSG Kanunu'na göre, (Değişik: 4/4/2015-6645/5 md.) işyerlerinde işin durdurulması, hangi işlerde risk değerlendirmesi yapılmamış olması durumunda işin durdurulacağı, durdurma sebeplerini gidermek için seçeneklerden hangisi **yanlıştır?

<p>İşverenlerin uygun gördüğü taktirde işin durdurulması. (D)</p> Signup and view all the answers

6331 Sayılı İSG Kanunu'na göre, aşağıdakilerden hangisi iş kazası ve meslek hastalıklarının kayıt ve bildiriminde işverenin yükümlülüklerinden biri değildir?

<p>İş kazalarını ve meslek hastalıklarını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bildirmek. (C)</p> Signup and view all the answers

6331 Sayılı İSG Kanunu'na göre, Çalışanların bilgilendirilmesi: -Madde 16'ya göre 12 nci maddede belirtilen ciddi ve yakın tehlikeye maruz kalan veya kalma riski olan bütün çalışanları, tehlikeler ile bunlardan doğan risklere karşı alınmış ve alınacak tedbirler hakkında ne kadar sürede bilgilendirilmesi gerekir?

<p>Derhal (A)</p> Signup and view all the answers

6331 Sayılı İSG Kanunu'na göre göre hizmet sunan kuruluşlar ile işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanları, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin yürütülmesindeki hangi durumda sorumludurlar?

<p>İhmallerinden dolayı (A)</p> Signup and view all the answers

6331 Sayılı İSG Kanunu'na göre göre büyük endüstriyel kazaların önlenmesi ve etkilerinin azaltılması amacıyla hangisi ile müştereken yönetilir?

<p>Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (C)</p> Signup and view all the answers

6331 Sayılı İSG Kanunu'na göre Madde 8’de Bildirim yapmadığı tespit edilen işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanının belgesi ne kadar süreyle askıya alınır?

<p>3 Ay (D)</p> Signup and view all the answers

6331 Sayılı İSG Kanunu'na göre aşağıdakilerden hangisi Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi (OSGB)'nin görevlerinden değildir?

<p>Çalışanların ücretlerini belirlemek ve ödemek. (A)</p> Signup and view all the answers

6331 Sayılı İSG Kanunu'na göre aşağıdakilerden hangisi “Çalışan temsilcisi”nin görev tanımı içerisinde yer alan bir ifade değildir?

<p>İşverene talimat vermek. (D)</p> Signup and view all the answers

6331 Sayılı İSG Kanunu'nun amacı, işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması ve mevcut sağlık ve güvenlik şartlarının iyileştirilmesi için işveren ve çalışanların görev, yetki, sorumluluk, hak ve yükümlülüklerini düzenlemektir. Bu kanunun kapsamı ile ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

<p>Fabrika, bakım merkezi ve sağlık ocağı gibi işyerlerindekiler hariç Türk Silahlı Kuvvetlerinin faaliyetlerine uygulanır. (C)</p> Signup and view all the answers

6331 Sayılı İSG Kanunu'na göre, aşağıdakilerden hangisi iş kazası tanımına girer?

<p>İşyerinde veya işin yürütümü nedeniyle meydana gelen, ölüme sebebiyet veren veya vücut bütünlüğünü ruhen ya da bedenen engelli hâle getiren olay. (D)</p> Signup and view all the answers

6331 Sayılı İSG Kanunu'na göre, aşağıdakilerden hangisi çalışan temsilcisinin görevlendirilebileceği asgari çalışan sayısını ifade eder?

Signup and view all the answers

6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'na göre, işverenlerin iş sağlığı ve güvenliğini sağlama yükümlülükleri çerçevesinde aşağıdakilerden hangisi yer almaz?

<p>Çalışanlara iş sağlığı ve güvenliği konusunda danışmanlık hizmeti verilmesi (C)</p> Signup and view all the answers

6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'na göre, aşağıdakilerden hangisi işverenin risklerden korunma ilkelerinden biri değildir?

<p>Risklerle sadece toplu mücadele etmek (C)</p> Signup and view all the answers

6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'na göre, kamu kurumları ve kuruluşları, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini hangi yolla sağlayamazlar?

<p>Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan alarak (C)</p> Signup and view all the answers

6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'na göre, işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanının işverene yazılı olarak bildirdiği, acil durdurmayı gerektirmeyen ancak işveren tarafından gerekli tedbirlerin alınmadığı durumlarda bildirim yapılmaması gereken yer aşağıdakilerden hangisidir?

<p>İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü'ne (B)</p> Signup and view all the answers

6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'na göre tehlike sınıfının belirlenmesinde aşağıdaki kriterlerden hangisi dikkate alınmaz?

<p>İş kazası sıklığı (C)</p> Signup and view all the answers

6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'na göre risk değerlendirmesi yapılırken aşağıdaki hususlardan hangisinin dikkate alınması zorunlu değildir?

<p>İşyerinde daha önce meydana gelmiş kazaların istatistiksel analizi (C)</p> Signup and view all the answers

6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'na göre ciddi, yakın ve önlenemeyen bir tehlike durumunda işveren aşağıdaki hangi önlemi alamaz?

<p>Durumun devam etmesi halinde, zorunluluk olmasa dahi çalışanların işlerine devam etmelerini istemek (B)</p> Signup and view all the answers

6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'na göre çalışmaktan kaçınma hakkını kullanan bir çalışanın aşağıdaki haklarından hangisi saklı değildir?

<p>Fazla mesai ücreti (D)</p> Signup and view all the answers

6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'na göre, iş kazası ve meslek hastalıklarının kayıt ve bildiriminde aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

<p>Sağlık hizmeti sunucuları, meslek hastalığı tanısı koydukları vakaları SGK'ya bildirmek zorundadır. (A)</p> Signup and view all the answers

6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'na göre sağlık gözetimi ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

<p>Sağlık gözetiminden doğan maliyet çalışana yansıtılabilir. (B)</p> Signup and view all the answers

6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'na göre, çalışanların bilgilendirilmesi ile ilgili olarak hangisi işverenin öncelikli sorumluluğudur?

<p>İşyerinde karşılaşılabilecek sağlık ve güvenlik riskleri hakkında bilgi vermek (C)</p> Signup and view all the answers

6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'na göre, hangi durumda çalışanlara iş sağlığı ve güvenliği eğitimi verilmesi zorunlu değildir?

<p>Aynı işi farklı bir işyerinde yapmaya başladıklarında, eğer riskler aynı ise (A)</p> Signup and view all the answers

6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'na göre, iş kazası geçiren ve altı aydan fazla süreyle işten uzak kalan bir çalışana, işe tekrar başlatılmadan önce hangi tür eğitim verilmesine gerek yoktur?

<p>İlk yardım eğitimi (A)</p> Signup and view all the answers

6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'na göre, çalışanların görüşlerinin alınması ve katılımlarının sağlanması konusunda işveren, çalışanlara hangi olanağı sağlamak zorunda değildir?

<p>İş sağlığı ve güvenliği kurul toplantılarına katılma olanağı (D)</p> Signup and view all the answers

6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'na göre, çalışanların yükümlülükleri arasında aşağıdakilerden hangisi yer almaz?

<p>Risk değerlendirmesi yapmak (C)</p> Signup and view all the answers

6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'na göre, çalışan temsilcisi görevlendirme sayısı dikkate alındığında, 251 çalışanı olan bir işyerinde kaç tane çalışan temsilcisi görevlendirilmelidir?

<p>3 (D)</p> Signup and view all the answers

6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'na göre, iş sağlığı ve güvenliği kurulu oluşturma zorunluluğu için aşağıdaki hangi iki şartın bir arada bulunması gerekir?

<p>50 ve daha fazla çalışanı olması ve 6 aydan fazla süren sürekli işlerin yapılması (C)</p> Signup and view all the answers

6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliğinin Koordinasyonu konusunda, aynı çalışma alanını birden fazla işverenin paylaşması durumunda aşağıdaki önceliklerden hangisi en az önemlidir?

<p>Her işverenin kendi iş sağlığı ve güvenliği önlemlerini bağımsız olarak uygulaması (D)</p> Signup and view all the answers

6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'na göre teftiş yapmaya yetkili Bakanlık iş müfettişleri, denetimlerde aşağıdaki kanun maddelerinden hangisine dayanarak işlem yapamazlar?

<p>4857 sayılı İş Kanunu'nun 108. maddesi (A)</p> Signup and view all the answers

6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'na göre, işin durdurulması kararı alındığında işveren hangi durumda yükümlülükten muaf tutulur?

<p>İşveren, iş sağlığı ve güvenliği konusunda gerekli tüm önlemleri almış olmasına rağmen kaza meydana gelirse (D)</p> Signup and view all the answers

6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'na göre işveren, iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması amacıyla çalışanları ve temsilcilerini işyerinin özelliklerini de dikkate alarak aşağıdaki konularda bilgilendirir; ancak hangisi yanlıştır?

<p>Çalışanların bireysel sağlık durumları (D)</p> Signup and view all the answers

6331 Sayılı İSG Kanunu'na göre, işyerlerinde işin durdurulması, hangi işlerde risk değerlendirmesi yapılmamış olması durumunda işin durdurulacağı, durdurma sebeplerini gidermek için aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

<p>Az tehlikeli işyerlerinde (D)</p> Signup and view all the answers

6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'na göre, aşağıdakilerden hangisi iş kazası ve meslek hastalıklarının kayıt ve bildiriminde işverenin yükümlülüklerinden değildir?

<p>İş kazası ve meslek hastalığı geçiren çalışanın tedavisini sağlamak (A)</p> Signup and view all the answers

6331 Sayılı İSG Kanunu'na göre Madde 16'ya göre ciddi ve yakın tehlikeye maruz kalan veya kalma riski olan bütün çalışanlar, tehlikeler ile bunlardan doğan risklere karşı alınmış ve alınacak tedbirler hakkında ne kadar sürede bilgilendirilmesi gerekir?

<p>Derhal (A)</p> Signup and view all the answers

6331 Sayılı İSG Kanunu'na göre hizmet sunan kuruluşlar ile işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanları, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin yürütülmesindeki hangi durumda sorumludurlar?

<p>İhmallerinden dolayı (A)</p> Signup and view all the answers

6331 Sayılı İSG Kanunu'na göre büyük endüstriyel kazaların önlenmesi ve etkilerinin azaltılması amacıyla hangi kurumla müştereken yönetilir?

<p>Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (A)</p> Signup and view all the answers

6331 Sayılı İSG Kanunu'nun kapsamı ile ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

<p>Kanun, fabrika, bakım merkezi ve dikimevi gibi işyerlerinde Türk Silahlı Kuvvetlerinin faaliyetlerini kapsar. (A)</p> Signup and view all the answers

6331 Sayılı İSG Kanunu'na göre, aşağıdakilerden hangisi iş kazası tanımına girmez?

<p>İşyerinde meydana gelen ve çevreye zarar veren olay (C)</p> Signup and view all the answers

6331 Sayılı İSG Kanunu'na göre, çalışan temsilcisinin görevlendirilebileceği asgari çalışan sayısını hangi ifade eder?

<p>Bir (A)</p> Signup and view all the answers

6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'na göre iş güvenliği uzmanlarının görev alabilmeleri için, çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde hangi sınıf iş güvenliği uzmanlığı belgesine sahip olmaları şartı aranır?

<p>A sınıfı (A)</p> Signup and view all the answers

6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'na göre, işveren tarafından görevlendirilen işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı, görev aldığı işyerinde göreviyle ilgili mevzuat ve teknik gelişmeleri göz önünde bulundurarak aşağıdakilerden hangisini yapmaz?

<p>Tüm eksiklik ve aksaklıkları giderir. (A)</p> Signup and view all the answers

6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'na göre, işin durdurulması kararı hangi durumda alınır?

Signup and view all the answers

6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'na göre, aşağıdakilerden hangisi işverenin sağlık gözetimiyle ilgili yükümlülüklerini en doğru şekilde ifade eder?

<p>İşveren, çalışanların sağlık bilgilerini gizli tutmakla yükümlüdür ve sağlık gözetiminden kaynaklı maliyetleri çalışanlara yansıtamaz. (A)</p> Signup and view all the answers

6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'na göre işveren, çalışanların bilgilendirilmesi yükümlülüğü kapsamında aşağıdakilerden hangisini sağlamakla yükümlü değildir?

<p>İşyerinde karşılaşılabilecek sağlık ve güvenlik riskleri ile ilgili ayrıntılı simülasyonlar düzenlemek. (D)</p> Signup and view all the answers

6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'na göre, hangi durumdaki çalışanların işe başlamadan önce söz konusu kazanın veya meslek hastalığının sebepleri, korunma yolları ve güvenli çalışma yöntemleri ile ilgili ilave eğitim alması gerekmez?

<p>İşyerinde meydana gelen bir olay sonucu tehlike atlatan. (B)</p> Signup and view all the answers

6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'na göre, çalışanların görüşlerinin alınması ve katılımlarının sağlanması konusunda işverenlerin uyması gereken esaslar belirlenmiştir. Aşağıdakilerden hangisi bu esaslardan biri değildir?

<p>Çalışanların veya temsilcilerinin işyerindeki sağlık ve güvenlik önlemlerinin yetersiz olduğu durumlarda doğrudan denetim için yetkili makamlara başvurmalarını engellemek. (A)</p> Signup and view all the answers

6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'na göre, bir işyerinde çalışanların yükümlülükleri tanımlanmıştır. Aşağıdakilerden hangisi çalışanların yükümlülüklerinden biri değildir?

<p>Kendi görev alanında, iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması için gerekli tüm mali kaynakları sağlamak. (A)</p> Signup and view all the answers

6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'na göre, işveren iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini yerine getirirken bazı desteklerden yararlanabilir. Aşağıdakilerden hangisi bu desteklerden yararlanma şartlarından biri değildir?

<p>İşverenin SGK'ya kayıtlı olması ve prim borcu bulunmaması. (B)</p> Signup and view all the answers

6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'na göre, işin durdurulması kararı ile ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

<p>Tespit edilen hususun acil müdahale gerektirmesi halinde, iş müfettişi heyetin kararı beklenmeden işi durduramaz. (C)</p> Signup and view all the answers

6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'na göre, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili çeşitli yönetmelikler çıkarılır. Aşağıdakilerden hangisi bu yönetmeliklerde düzenlenmesi beklenmeyen bir konudur?

<p>Çalışanların ücretlerinin belirlenmesi ve sosyal haklarının düzenlenmesi. (C)</p> Signup and view all the answers

6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'na göre, işyerinde işin durdurulması halinde, işveren hangi yükümlülükten muaf tutulur?

<p>Durdurmaya sebep olan fiilden dolayı ilgili idari para cezası ödeme yükümlülüğünden. (A)</p> Signup and view all the answers

6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'na göre, büyük endüstriyel kazaların önlenmesi ve etkilerinin azaltılmasına yönelik güvenlik raporları ve büyük kaza önleme politika belgeleri ile ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

<p>Güvenlik raporlarının içerik ve yeterlilikleri Bakanlıkça incelenip onaylandıktan sonra işyerleri işletmeye açılabilir. (D)</p> Signup and view all the answers

6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'na göre, sağlık gözetimi ile ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

<p>Sağlık raporları sadece işyeri hekiminden alınabilir. (B)</p> Signup and view all the answers

6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun 25. maddesine göre, işin durdurulması kararı hangi durumlarda alınır ve bu kararın uygulanması süreci nasıl işler? Aşağıdakilerden hangisi bu süreci yanlış ifade etmektedir?

<p>İşveren, işin durdurulması kararına karşı yetkili iş mahkemesine itiraz edebilir, ancak itiraz işin durdurulması kararının uygulanmasını durdurur. (A)</p> Signup and view all the answers

6331 Sayılı Kanun'a göre, çok tehlikeli sınıfta yer alan bir işyerinde, teknolojik gelişme, iş gücü kapasitesinin artırılması veya üretim metotlarında yenilik gibi unsurlar sağlanmadan, üretim ve/veya imalat planlarına aykırı hareket edilerek üretim zorlaması yapılması durumunda, bu durum aşağıdaki sonuçlardan hangisine yol açar?

<p>İşin durdurulma sebebi sayılır. (B)</p> Signup and view all the answers

6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'na göre, iş sağlığı ve güvenliği hizmeti sunan kuruluşlar ile işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanlarının sorumlulukları bulunmaktadır. Aşağıdakilerden hangisi bu sorumluluklardan değildir?

<p>Çalışanların kişisel verilerini koruma yükümlülüğü taşımamak. (C)</p> Signup and view all the answers

6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'na göre, çalışan temsilcisi ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

<p>Çalışan temsilciliği görevi, işçinin normal görev ve sorumluluklarını ortadan kaldırır. (A)</p> Signup and view all the answers

Flashcards

6331 Sayılı Kanun Amacı

İş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması ve mevcut şartların iyileştirilmesi için işveren ve çalışanların görev, yetki, sorumluluk, hak ve yükümlülüklerini düzenler.

6331 Sayılı Kanun Kapsamı

Kamu ve özel sektöre ait tüm işler ve işyerleri, işverenleri, işveren vekilleri, çırak ve stajyerler dahil tüm çalışanları kapsar.

6331 Sayılı Kanun İstisnaları

Fabrika, bakım merkezi, dikimevi ve benzeri işyerlerindekiler hariç TSK, genel kolluk kuvvetleri ve MİT’in faaliyetleri ile afet ve acil durum müdahale faaliyetleri kanun kapsamı dışındadır.

Bakanlık Tanımı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı.

Signup and view all the flashcards

Çalışan Tanımı

Kendi özel kanunlarındaki statülerine bakılmaksızın kamu veya özel işyerlerinde istihdam edilen gerçek kişi.

Signup and view all the flashcards

Çalışan Temsilcisi

İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili çalışmalara katılma, çalışmaları izleme, tedbir alınmasını isteme, tekliflerde bulunma ve benzeri konularda çalışanları temsil etmeye yetkili çalışan.

Signup and view all the flashcards

Destek Elemanı

Asli görevinin yanında iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili önleme, koruma, tahliye, yangınla mücadele, ilk yardım ve benzeri konularda görevlendirilmiş kişi.

Signup and view all the flashcards

Eğitim Kurumu

Bu Kanun ile bu Kanuna dayanılarak düzenlenen alt mevzuat hükümlerine göre eğitim vermek üzere Bakanlıkça yetkilendirilmiş kurum ve kuruluşlar.

Signup and view all the flashcards

Genç çalışan

On beş yaşını bitirmiş ancak on sekiz yaşını doldurmamış çalışan.

Signup and view all the flashcards

İş Güvenliği Uzmanı

Usul ve esasları yönetmelikle belirlenen, iş sağlığı ve güvenliği alanında görev yapmak üzere Bakanlıkça yetkilendirilmiş kişi.

Signup and view all the flashcards

İş Kazası

İşyerinde veya işin yürütümü nedeniyle meydana gelen, ölüme sebebiyet veren veya vücut bütünlüğünü bozan olay.

Signup and view all the flashcards

İşveren

Çalışan istihdam eden gerçek veya tüzel kişi.

Signup and view all the flashcards

İşyeri

Mal veya hizmet üretmek amacıyla kurulan, çalışanın birlikte örgütlendiği yer.

Signup and view all the flashcards

İşyeri Hekimi

İş sağlığı ve güvenliği alanında görev yapmak üzere Bakanlıkça yetkilendirilmiş hekim.

Signup and view all the flashcards

İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimi

İşyerinde İSG hizmetlerini yürütmek üzere kurulan birim.

Signup and view all the flashcards

Konsey

Ulusal İş Sağlığı ve Güvenliği Konseyi.

Signup and view all the flashcards

Kurul

İş sağlığı ve güvenliği kurulu.

Signup and view all the flashcards

Meslek Hastalığı

Mesleki risklere maruziyet sonucu ortaya çıkan hastalık.

Signup and view all the flashcards

Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi (OSGB)

Kamu kurumları, OSB’ler veya şirketler tarafından işyerlerine İSG hizmetlerini sunmak üzere kurulan birim.

Signup and view all the flashcards

Önleme

İşyerinde riskleri ortadan kaldırmak veya azaltmak için planlanan tedbirlerin tümü.

Signup and view all the flashcards

Risk

Tehlikeden kaynaklanacak kayıp, yaralanma veya başka zararlı sonuç meydana gelme ihtimali.

Signup and view all the flashcards

Risk Değerlendirmesi

Tehlikelerin belirlenmesi, riske dönüşmesine yol açan faktörler ve risklerin analiz edilerek derecelendirilmesi çalışmaları.

Signup and view all the flashcards

Tehlike

İşyerinde var olan veya dışarıdan gelebilecek, çalışanı veya işyerini etkileyebilecek zarar veya hasar verme potansiyeli.

Signup and view all the flashcards

Tehlike Sınıfı

Yapılan işin özelliği, işin her safhasında kullanılan maddeler, iş ekipmanı, çalışma ortamı ve şartları dikkate alınarak belirlenen tehlike grubu.

Signup and view all the flashcards

Teknik Eleman

Teknik öğretmen, fizikçi, kimyager ve biyolog unvanına sahip olanlar ile üniversitelerin İSG programı mezunları.

Signup and view all the flashcards

İşyeri Hemşiresi

İş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinde görevlendirilmek üzere Bakanlıkça yetkilendirilmiş, diğer sağlık personeli belgesine sahip kişiler.

Signup and view all the flashcards

Çalışan Sağlığı Merkezi (ÇASMER)

Sağlık Bakanlığına bağlı, işyerlerine İSG hizmetleri sunmak üzere yetkilendirilen birim.

Signup and view all the flashcards

Ekipman Muayene Kuruluşu

İşin yapılmasında kullanılan her türlü makine, alet, ekipman, tesis, teçhizat ve cihazların uygun kullanımının sağlanması ve sürdürülmesi adına bakım veya muayene yapan kuruluşlar.

Signup and view all the flashcards

İşverenin Genel Yükümlülüğü

İşyerlerinde İSG’nin sağlanması ve mevcut sağlık ve güvenlik şartlarının iyileştirilmesi.

Signup and view all the flashcards

Risklerden Korunma İlkeleri

Mesleki risklerin önlenmesi, risklerden kaçınmak, analiz etmek ve kaynağında mücadele etmek.

Signup and view all the flashcards

Önleme Politikası

İşin kişilere uygun hale getirilmesi, teknik gelişmelere uyum sağlamak ve tehlikeli olanı daha az tehlikeliyle değiştirmek.

Signup and view all the flashcards

İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri

Çalışanları arasından iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve diğer sağlık personeli görevlendirerek İSG hizmetlerini sağlamak.

Signup and view all the flashcards

İSG Hizmetlerinin Desteklenmesi

Kamu kurumları hariç ondan az çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli işyerleri için Bakanlıkça sağlanan destek.

Signup and view all the flashcards

İşyeri Hekimleri ve İş Güvenliği Uzmanları

İşverene İSG ile ilgili konularda rehberlik ve danışmanlık yapmakla görevli profesyoneller.

Signup and view all the flashcards

Çalışmaktan Kaçınma Hakkı

Çalışanların hayati tehlike arz eden durumlarda çalışmaktan kaçınma hakkı.

Signup and view all the flashcards

İş Kazası ve Meslek Hastalıklarının Kayıt ve Bildirimi

İş kazalarının ve meslek hastalıklarının kayıtlarını tutmak ve Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirmek.

Signup and view all the flashcards

Sağlık Gözetimi

Çalışanların sağlık gözetimine tabi tutulmalarını sağlamak ve sağlık muayenelerini yapmak.

Signup and view all the flashcards

Çalışanların Bilgilendirilmesi

İşyerinde karşılaşılabilecek sağlık ve güvenlik riskleri hakkında çalışanları bilgilendirmek.

Signup and view all the flashcards

Çalışanların Eğitimi

Çalışanların İSG eğitimlerini almasını sağlamak.

Signup and view all the flashcards

Çalışanların Görüşlerinin Alınması ve Katılımlarının Sağlanması

İSG ile ilgili konularda çalışanların görüşlerinin alınması ve katılımlarının sağlanması.

Signup and view all the flashcards

Çalışanların Yükümlülükleri

İşyerindeki makine, cihaz ve araçları kurallara uygun şekilde kullanmak ve kişisel koruyucu donanımı doğru kullanmak.

Signup and view all the flashcards

Çalışan Temsilcisi

İşyerininriskler ve çalışan sayılarına göre çalışan temsilcisi görevlendirmek.

Signup and view all the flashcards

Ulusal İş Sağlığı ve Güvenliği Konseyi

Ülke genelinde İSG ile ilgili politika ve stratejilerin belirlenmesi için kurulan konsey.

Signup and view all the flashcards

İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulu

Elli ve daha fazla çalışanı bulunan ve altı aydan fazla süren sürekli işlerin yapıldığı işyerlerinde İSG ile ilgili çalışmalar yapmak üzere kurul oluşturmak.

Signup and view all the flashcards

İş Sağlığı ve Güvenliğinin Koordinasyonu

Aynı çalışma alanını birden fazla işverenin paylaşması durumunda İSG önlemlerinin koordinasyonu.

Signup and view all the flashcards

Teftiş ve İdari Yaptırımlar

İş sağlığı ve güvenliği yönünden teftiş yapmaya yetkili Bakanlık iş müfettişlerince yapılır.

Signup and view all the flashcards

Belgelendirme, İhtar, Askı ve İptaller

Bakanlık tarafından yetkilendirilen kişi ve kuruluşlara uygulanan yaptırımlar.

Signup and view all the flashcards

İşin Durdurulması

İşyerindeki bina ve eklentilerde hayati tehlike oluşturan husus tespit edildiğinde işin durdurulması.

Signup and view all the flashcards

Güvenlik Raporu veya Büyük Kaza Önleme Politika Belgesi

İşletmeye başlanmadan önce büyük endüstriyel kaza oluşabilecek yerler için hazırlanan güvenlik raporu veya büyük kaza önleme politika belgesi.

Signup and view all the flashcards

Study Notes

İşte 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun ders notları:

Amaç (Madde 1)

  • Kanunun amacı, işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması ve mevcut sağlık ve güvenlik şartlarının iyileştirilmesidir.
  • Bu amaçla, işveren ve çalışanların görev, yetki, sorumluluk, hak ve yükümlülükleri düzenlenir.

Kapsam ve İstisnalar (Madde 2)

  • Kanun, kamu ve özel sektöre ait tüm iş ve işyerleri, işverenler, işveren vekilleri ve çırak/stajyerler dahil tüm çalışanları kapsar, faaliyet konusuna bakılmaksızın uygulanır.
  • Kanun hükümleri bazı faaliyetler ve kişiler için geçerli değildir:
    • Fabrika, bakım merkezi, dikimevi ve benzeri işyerlerindekiler hariç Türk Silahlı Kuvvetleri, genel kolluk kuvvetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığının faaliyetleri.
    • Afet ve acil durum birimlerinin müdahale faaliyetleri.
    • Ev hizmetleri.
    • Çalışan istihdam etmeksizin kendi nam ve hesabına mal ve hizmet üretimi yapanlar.
    • Hükümlü ve tutuklulara yönelik infaz hizmetlerindeki iyileştirme, eğitim, güvenlik ve meslek edindirme faaliyetleri.

Tanımlar (Madde 3)

  • Bakanlık: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nı ifade eder.
  • Çalışan: Kendi özel kanunlarındaki statülerine bakılmaksızın kamu veya özel işyerlerinde istihdam edilen gerçek kişidir.
  • Çalışan temsilcisi: İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili konulara katılan, çalışmaları izleyen, tedbir alınmasını isteyen ve çalışanları temsil eden yetkili kişidir.
  • Destek elemanı: Asli görevinin yanında iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili özel görevlendirilmiş, uygun donanım ve eğitime sahip kişidir.
  • Eğitim kurumu: Bu Kanun ve ilgili mevzuat uyarınca eğitim vermek üzere Bakanlıkça yetkilendirilmiş kurum ve kuruluşlardır (9/1/2025 tarihli değişiklik).
  • Genç çalışan: 15 yaşını bitirmiş ancak 18 yaşını doldurmamış çalışandır.
  • İş Güvenliği Uzmanı: Usul ve esasları yönetmelikle belirlenen, Bakanlıkça yetkilendirilmiş ve iş güvenliği uzmanlığı belgesine sahip kişidir (12/7/2013 tarihli değişiklik). Müfettişler, mühendislik/mimarlık mezunları ve teknik elemanlar da olabilir.
  • İş kazası: İşyerinde veya işin yürütümü nedeniyle meydana gelen, ölüme veya sakatlığa neden olan olaydır.
  • İşveren: Çalışan istihdam eden gerçek veya tüzel kişi ya da tüzel kişiliği olmayan kurum/kuruluşlardır.
  • İşyeri: Mal/hizmet üretmek amacıyla maddi ve gayrimaddi unsurlar ile çalışanın örgütlendiği, işverenin ürettiği mal/hizmetle bağlantılı ve aynı yönetim altında örgütlenen yerdir. Dinlenme, çocuk emzirme, yemek, uyku, yıkanma, muayene/bakım yerleri ve avlu gibi eklentiler de dahildir.
  • İşyeri hekimi: İş sağlığı ve güvenliği alanında görev yapmak üzere Bakanlıkça yetkilendirilmiş hekimdir.
  • İşyeri sağlık ve güvenlik birimi: İşyerinde iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini yürütmek üzere kurulan, gerekli donanım ve personele sahip birimdir.
  • Konsey: Ulusal İş Sağlığı ve Güvenliği Konseyi'dir.
  • Kurul: İş sağlığı ve güvenliği kuruludur.
  • Meslek hastalığı: Mesleki risklere maruziyet sonucu ortaya çıkan hastalıktır.
  • Ortak sağlık ve güvenlik birimi: İşyerlerine iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini sunmak üzere kurulan, Bakanlıkça yetkilendirilen birimdir.
  • Önleme: İşyerinde iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili riskleri ortadan kaldırmak veya azaltmak için alınan tedbirlerdir.
  • Risk: Tehlikeden kaynaklanacak kayıp, yaralanma veya zararlı sonuç meydana gelme ihtimalidir.
  • Risk değerlendirmesi: Tehlikelerin belirlenmesi, risk analizlerinin yapılması ve kontrol tedbirlerinin kararlaştırılmasıdır.
  • Tehlike: İşyerinde var olan veya dışarıdan gelebilecek, çalışanı veya işyerini etkileyebilecek zarar veya hasar verme potansiyelidir.
  • Tehlike sınıfı: İş sağlığı ve güvenliği açısından işyeri için belirlenen tehlike grubudur.
  • Teknik eleman: Teknik öğretmen, fizikçi, kimyager, biyolog veya üniversitelerin iş sağlığı ve güvenliği programı mezunlarıdır (12/7/2013 tarihli değişiklik).
  • İşyeri hemşiresi: Diğer sağlık personeli belgesine sahip ebe, hemşire, sağlık memuru, acil tıp teknikeri/teknisyeni veya çevre sağlığı teknikeri/teknisyenidir (9/1/2025 tarihli değişiklik).
  • Çalışan sağlığı merkezi (ÇASMER): Sağlık Bakanlığına bağlı, işyerlerine iş sağlığı ve güvenliği hizmetleri sunmak üzere Bakanlıkça yetkilendirilen birimdir (9/1/2025 tarihli değişiklik).
  • Ekipman muayene kuruluşu: İşin yapılmasında kullanılan her türlü makine, alet, ekipman, tesis, teçhizat, cihaz ve koruyucu sistemlerin iş sağlığı ve güvenliği yönünden uygunluğunu denetler (9/1/2025 tarihli değişiklik).
  • İşveren vekilleri işin ve işyerinin yönetiminde işveren adına hareket eden kişilerdir ve bu Kanun'un uygulanması bakımından işveren sayılırlar.

İşverenin Genel Yükümlülüğü (Madde 4)

  • İşveren, çalışanların işle ilgili sağlık ve güvenliğini sağlamakla yükümlüdür.
  • İşveren, mesleki riskleri önler, eğitim ve bilgi verir, organizasyon yapar, gerekli araç ve gereçleri sağlar, sağlık ve güvenlik tedbirlerini günceller ve iyileştirme çalışmaları yapar.
  • İşveren, işyerinde alınan iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerine uyulup uyulmadığını izler, denetler ve uygunsuzlukları giderir.
  • İşveren, risk değerlendirmesi yapar veya yaptırır.
  • İşveren, çalışana görev verirken sağlık ve güvenlik yönünden işe uygunluğunu dikkate alır.
  • İşveren, yeterli bilgi ve talimat verilmeyen çalışanların tehlikeli yerlere girmesini engeller.
  • İşyeri dışından hizmet alınması, işverenin sorumluluklarını ortadan kaldırmaz.
  • Çalışanların yükümlülükleri, işverenin sorumluluklarını etkilemez.
  • İşveren, iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin maliyetini çalışanlara yansıtamaz.

Risklerden Korunma İlkeleri (Madde 5)

  • İşveren yükümlülüklerini yerine getirirken risklerden kaçınmalı, kaçınılması mümkün olmayan riskleri analiz etmeli ve risklerle kaynağında mücadele etmelidir.
  • İşin kişilere uygun hale getirilmesi için işyerleri ve iş ekipmanları tasarlanırken özen gösterilmeli, tekdüze çalışmanın olumsuz etkileri önlenmeli veya azaltılmalıdır.
  • Teknik gelişmelere uyum sağlanmalıdır.
  • Tehlikeli olan, tehlikesiz veya daha az tehlikeli olanla değiştirilmelidir.
  • Teknoloji, iş organizasyonu, çalışma şartları, sosyal ilişkiler ve çalışma ortamı ile ilgili faktörlerin etkilerini kapsayan tutarlı ve genel bir önleme politikası geliştirilmelidir.
  • Toplu korunma tedbirlerine, kişisel korunma tedbirlerine göre öncelik verilmelidir.
  • Çalışanlara uygun talimatlar verilmelidir.

İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri (Madde 6)

  • İşveren, mesleki risklerin önlenmesi ve bu risklerden korunulması için iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini sunmakla yükümlüdür.
  • Çalışanları arasından iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve çok tehlikeli işyerlerinde diğer sağlık personeli görevlendirilir.
  • Belirlenen niteliklere sahip personel yoksa, OSGB'lerden veya ÇASMER'lerden hizmet alınabilir. Ancak, şartları taşıyan işveren tehlike sınıfı ve çalışan sayısına göre bu hizmeti kendisi üstlenebilir.
  • 50'den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyeri işverenleri, Bakanlıkça ilan edilen eğitimleri tamamlamak şartıyla (işe giriş ve periyodik muayeneler hariç) iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini yürütebilirler.
  • İşveren, görevlendirdiği kişi veya hizmet aldığı kuruluşların görevlerini yerine getirmesi için gerekli araç, gereç, mekân ve zaman gibi ihtiyaçları karşılar.
  • İşveren, işyerinde sağlık ve güvenlik hizmetlerini yürütenler arasında iş birliği ve koordinasyonu sağlar.
  • İşveren, görevlendirdiği kişi veya hizmet aldığı kurumların mevzuata uygun olarak bildirdiği tedbirleri yerine getirir.
  • İşveren, çalışanların sağlığını ve güvenliğini etkileyen konularda görevlendirdiği kişi veya hizmet aldığı kurumları, başka işyerlerinden gelen çalışanları ve işverenlerini bilgilendirir.
  • Kamu kurumları, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini Sağlık Bakanlığına ait döner sermayeli kuruluşlardan alabileceği gibi, Kamu İhale Kanunu hükümleri çerçevesinde de alabilir.
  • Tam süreli işyeri hekimi görevlendirilen işyerlerinde, diğer sağlık personeli görevlendirilmesi zorunlu değildir.

İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetlerinin Desteklenmesi (Madde 7)

  • İş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin yerine getirebilmesi için Bakanlıkça destek sağlanabilir.
  • Kamu kurum ve kuruluşları hariç, ondan az çalışanı bulunan, çok tehlikeli ve tehlikeli işyerleri faydalanabilir. Cumhurbaşkanı, ondan az çalışanı bulunan az tehlikeli işyerlerinin de faydalanmasına karar verebilir.
  • Giderler, kısa vadeli sigorta kolları primlerinden karşılanır ve SGK tarafından finanse edilir.
  • Uygulamada, SGK kayıtları esas alınır.
  • Bu Kanun ve diğer mevzuat gereğince yapılan kontrol ve denetimlerde; istihdam ettiği kişilerin sigortalılık bildiriminde bulunmadığı tespit edilen işverenlere yapılan ödemeler faiziyle tahsil edilir ve bu durumda olan işverenler 3 yıl süreyle destekten faydalanamaz.
  • Uygulamaya ilişkin tereddütleri gidermeye ve sorunları çözmeye Bakanlık yetkilidir.
  • Desteğin uygulanması, desteklenecek işyerlerinin özellikleri, hizmet bedellerinin tespiti, desteklenecek kısım ve ödeme şekli Maliye Bakanlığının uygun görüşü alınarak Bakanlıkça çıkarılan yönetmelikle belirlenir.
  • Etkinlik ve sürekliliğin sağlanması amacıyla; Bakanlık, Sağlık Bakanlığı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve ilgili meslek kuruluşlarıyla iş birliği yapabilir.

İşyeri Hekimleri ve İş Güvenliği Uzmanları (Madde 8)

  • İşyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanlarının hak ve yetkileri kısıtlanamaz, görevlerini etik ilkeler ve mesleki bağımsızlık içinde yürütürler.
  • İşverene rehberlik ve danışmanlık yapmakla görevli bu kişiler görülen eksiklikleri ve aksaklıkları işverene yazılı olarak bildirir.
  • Eksiklik ve aksaklıkların giderilmesinden işveren sorumludur.
  • Acil durdurma gerektiren durumlarda veya meslek hastalığına sebep olabilecek ortamlarda işveren gerekli tedbirleri almazsa, bu durum Bakanlığa, sendika temsilcisine veya çalışan temsilcisine bildirilir.
  • Bildirim yapmayan işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanının belgesi 3 ay, tekrarında 6 ay süreyle askıya alınır. OSGB'nin yetki belgesi ise 6 ay, tekrarında 1 yıl askıya alınır.
  • Bu bildirimden dolayı işyeri hekimi veya iş güvenliği uzmanının iş sözleşmesine son verilemez. Aksi takdirde işveren hakkında en az 1 yıllık sözleşme ücreti tutarında tazminata hükmedilir.
  • Kötü niyetle gerçek dışı bildirim yaptığı mahkeme kararıyla tespit edilen kişinin belgesi 6 ay süreyle askıya alınır.
  • Hizmet sunan kuruluşlar ile işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanları, görevlerindeki ihmallerden dolayı işverene karşı sorumludur.
  • İhmali tespit edilen işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanının yetki belgesi askıya alınır.
  • İş güvenliği uzmanlarının görev alabilmeleri için tehlike sınıflarına göre A, B veya C sınıfı belgeye sahip olmaları gerekir.
  • Bakanlık, sektörel alanda özel düzenleme yapabilir.
  • Tam süreli görevlendirme gereken durumlarda işveren, işyeri sağlık ve güvenlik birimi kurar ve çalışanların tabi olduğu haftalık çalışma süresi dikkate alınır.
  • Kamu kurumlarında ilgili mevzuata göre işyeri hekimi veya iş güvenliği uzmanı olma niteliğini haiz personel, gerekli şartları sağlamaları halinde görevlendirilebilir.
  • Görevlendirilecek personele ilave ödeme yapılır.
  • Kamu sağlık hizmetlerinde tam süreli çalışmaya ilişkin mevzuat hükümleri saklı kalmak kaydıyla, işyeri hekimleri ve diğer sağlık personelinin görevlendirilmelerinde, diğer kanunların kısıtlayıcı hükümleri uygulanmaz.

Tehlike Sınıfının Belirlenmesi (Madde 9)

  • İşyeri tehlike sınıfları, 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Kanunun 83 üncü maddesine göre ve Bakanlıkça çıkarılacak tebliğ ile tespit edilir.
  • Tehlike sınıfı tespitinde, işyerinde yapılan asıl iş dikkate alınır.

Risk Değerlendirmesi, Kontrol, Ölçüm ve Araştırma (Madde 10)

  • İşveren, iş sağlığı ve güvenliği yönünden risk değerlendirmesi yapmak veya yaptırmakla yükümlüdür.
  • Risk değerlendirmesi yapılırken belirli risklerden etkilenecek çalışanların durumu, kullanılacak iş ekipmanı ile kimyasal maddeler ve müstahzarların seçimi, işyerinin tertip ve düzeni, genç, yaşlı, engelli, gebe veya emziren çalışan kadınlar gibi özel politika gerektiren gruplar dikkate alınır.
  • İşveren, yapılacak risk değerlendirmesi sonucu alınacak tedbirleri belirler.
  • İşyerinde uygulanacak tedbirler, çalışma şekilleri ve üretim yöntemleri; çalışanların sağlık ve güvenlik yönünden korunma düzeyini yükseltecek ve işyerinin idari yapılanmasının her kademesinde uygulanabilir nitelikte olmalıdır.
  • İşveren, çalışma ortamı ve çalışanların maruz kaldığı risklerin belirlenmesine yönelik gerekli kontrol, ölçüm, inceleme ve araştırmaların yapılmasını sağlar.

Acil Durum Planları, Yangınla Mücadele ve İlk Yardım (Madde 11)

  • İşveren, çalışma ortamı, maddeler, iş ekipmanı ve çevre şartlarını dikkate alarak acil durumları önceden değerlendirir, önleyici ve sınırlandırıcı tedbirleri alır.
  • Acil durumların olumsuz etkilerinden korunmak için ölçüm ve değerlendirme yapar, acil durum planlarını hazırlar.
  • Önleme, koruma, tahliye, yangınla mücadele, ilk yardım gibi konularda uygun donanıma sahip ve eğitimli yeterli sayıda kişiyi görevlendirir. Ayrıca ekiplerin her zaman hazır bulunmalarını sağlar.
  • İlk yardım, acil tıbbi müdahale, kurtarma ve yangınla mücadele konularında işyeri dışındaki kuruluşlarla irtibatı sağlayacak düzenlemeler yapar.

Tahliye (Madde 12)

  • Ciddi, yakın ve önlenemeyen tehlike durumunda işveren, çalışanların işi bırakarak güvenli bir yere gidebilmeleri için düzenlemeler yapar ve talimatlar verir.
  • Durumun devam etmesi halinde, zorunluluk olmadıkça, gerekli donanıma sahip ve özel olarak görevlendirilenler dışındaki çalışanlardan işlerine devam etmelerini isteyemez.
  • Çalışanlar, ciddi ve yakın tehlike ile karşılaştıklarında amirine haber veremedikleri durumlarda; istenmeyen sonuçların önlenmesi için, bilgileri çerçevesinde müdahale edebilirler. İhmal veya dikkatsiz davranışları olmadıkça yaptıkları müdahaleden dolayı sorumlu tutulamazlar.

Çalışmaktan Kaçınma Hakkı (Madde 13)

  • Ciddi ve yakın tehlike ile karşı karşıya kalan çalışanlar; kurula veya işverene başvurarak durumun tespitini ve gerekli tedbirlerin alınmasını talep edebilir.
  • Kurul/işveren kararını verir ve durumu tutanakla tespit eder, kararı yazılı olarak bildirir.
  • Gerekli tedbirler alınıncaya kadar çalışan çalışmaktan kaçınabilir. Bu dönemdeki ücreti ve diğer hakları saklıdır.
  • Tehlikenin önlenemez olduğu durumlarda çalışan, işyerini veya tehlikeli bölgeyi terk edebilir, hakları kısıtlanamaz.
  • İş sözleşmesiyle çalışanlar, gerekli tedbirlerin alınmadığı durumlarda sözleşmelerini feshedebilirler.

İş Kazası ve Meslek Hastalıklarının Bildirimi (Madde 14)

  • İşveren, tüm iş kazalarının ve meslek hastalıklarının kaydını tutar, inceleme yapar ve rapor düzenler.
  • İşveren, kazaları ve hastalıkları belirtilen sürede SGK'ya bildirir.
    • İş kazaları: Kazadan sonraki üç iş günü içinde.
    • Meslek hastalıkları: Öğrenildiği tarihten itibaren üç iş günü içinde.
  • İşyeri hekimi veya sağlık hizmeti sunucuları, meslek hastalığı ön tanısı koydukları vakaları SGK tarafından yetkilendirilen sağlık hizmeti sunucularına sevk eder.
  • Sağlık hizmeti sunucuları, kendilerine intikal eden iş kazalarını ve meslek hastalığı tanısı koydukları vakaları en geç 10 gün içinde SGK ya bildirir.

Sağlık Gözetimi (Madde 15)

  • İşveren, çalışanların işyerinde maruz kalacakları sağlık ve güvenlik risklerini dikkate alarak sağlık gözetimine tabi tutulmalarını sağlar.
  • Çalışanların sağlık muayenelerinin yapılmasını sağlamak zorundadır:
    • İşe girişlerinde.
    • İş değişikliğinde.
    • İş kazası, meslek hastalığı veya sağlık nedeniyle tekrarlanan işten uzaklaşmalarından sonra işe dönüşlerinde (talep etmeleri halinde).
    • İşin devamı süresince, çalışanın ve işin niteliği ile işyerinin tehlike sınıfına göre belirlenen düzenli aralıklarla.
  • Tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işlerde çalışacaklar, yapacakları işe uygun olduklarını belirten sağlık raporu olmadan işe başlatılamaz.
  • Sağlık raporları işyeri hekiminden alınır.
  • 50'den az çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için ise ÇASMER'lerden, aile hekimlerinden veya diğer kamu sağlık hizmeti sunucularından da rapor alınabilir.
  • Raporlara itirazlar Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen hakem hastanelere yapılır, verilen kararlar kesindir.
  • Sağlık gözetiminden doğan maliyet işverence karşılanır.
  • Çalışanın özel hayatı ve itibarının korunması açısından sağlık bilgileri gizli tutulur.

Çalışanların Bilgilendirilmesi (Madde 16)

  • İşveren, işyerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması amacıyla çalışanları ve temsilcilerini işyerinin özelliklerini dikkate alarak bilgilendirir:
    • İşyerinde karşılaşılabilecek sağlık ve güvenlik riskleri, koruyucu ve önleyici tedbirler, yasal hak ve sorumluluklar.
    • İlk yardım, olağan dışı durumlar, afetler ve yangınla mücadele ve tahliye işleri konusunda görevlendirilen kişiler.
  • 12’nci maddede belirtilen ciddi, yakın tehlikeye maruz kalan veya kalma riski olan çalışanlar tehlikeler ve risklere karşı alınacak tedbirler hakkında bilgilendirilir.
  • Başka işyerlerinden kendi işyerine gelen kişilerin birinci fıkrada belirtilen bilgileri almalarını sağlamak üzere, söz konusu çalışanların işverenlerine gerekli bilgileri verir.
  • Risk değerlendirmesi, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili koruyucu ve önleyici tedbirler, ölçüm, analiz, teknik kontrol, kayıtlar, raporlar ve teftişten elde edilen bilgilere, destek elemanları ile çalışan temsilcilerinin ulaşmasını sağlar.

Çalışanların Eğitimi (Madde 17)

  • İşveren, çalışanların iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerini almasını sağlar.
  • Eğitim; işe başlamadan önce, iş/yer değişikliğinde, iş ekipmanının/teknolojinin değişmesi halinde verilir.
  • Eğitimler, değişen risklere uygun olarak yenilenir, gerektiğinde düzenli aralıklarla tekrarlanır.
  • Çalışan temsilcileri özel olarak eğitilir.
  • Mesleki eğitim alma zorunluluğu bulunan işlerde, mesleki eğitim aldığını belgeleyemeyenler çalıştırılamaz.
  • İş kazası geçiren/meslek hastalığına yakalananlara veya 6 aydan fazla süreyle işten uzak kalanlara ilave/bilgi yenileme eğitimi verilir.
  • Tehlikeli ve çok tehlikeli işyerlerinde yapılacak işlerle ilgili yeterli bilgi ve talimatları içeren eğitimin alındığına dair belge olmadan başka işyerlerinden çalışmak üzere gelen çalışanlar işe başlatılamaz.
  • Geçici iş ilişkisi kurulan işveren, iş sağlığı ve güvenliği risklerine karşı çalışana gerekli eğitimi sağlar.
  • Verilecek eğitimin maliyeti çalışana yansıtılamaz. Eğitimlerde geçen süre çalışma süresinden sayılır.

Çalışanların Görüşlerinin Alınması ve Katılımlarının Sağlanması (Madde 18)

  • İşveren, görüş alma ve katılımın sağlanması konusunda çalışanlara veya çalışan temsilcilerine aşağıdaki imkânları sağlar:
    • İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili konularda görüşlerinin alınması, teklif getirme hakkının tanınması ve bu konulardaki görüşmelere katılmalarının sağlanması.
    • Yeni teknolojilerin uygulanması, iş ekipmanı seçimi, çalışma ortamı ve şartlarının çalışanların sağlığı ve güvenliğine etkisi konularında görüşlerinin alınması.
  • Destek elemanları ve çalışan temsilcileri; işyeri hekimi, iş güvenliği uzmanı ve diğer personelin görevlendirilmesi, risk değerlendirmesi, koruyucu hizmetlerin yürütülmesi, çalışanların bilgilendirilmesi ile ilgili konularda önceden görüşlerinin alınmasını sağlar.
  • Çalışanların veya temsilcilerinin, işyerinde iş sağlığı ve güvenliği için alınan önlemlerin yetersiz olduğu durumlarda yetkili makama başvurmalarından dolayı hakları kısıtlanamaz.

Çalışanların Yükümlülükleri (Madde 19)

  • Çalışanlar, aldıkları iş sağlığı ve güvenliği eğitimi ve işveren talimatları doğrultusunda kendilerinin ve diğer çalışanların sağlık ve güvenliklerini tehlikeye düşürmemekle yükümlüdür.
  • Çalışanlar;
    • İşyerindeki makine, cihaz, araç, gereç, tehlikeli madde, taşıma ekipmanı ve diğer üretim araçlarını kurallara uygun şekilde kullanmalı, güvenlik donanımlarını doğru kullanmalı, keyfi olarak çıkarmamalı ve değiştirmemelidir.
    • Kendilerine sağlanan kişisel koruyucu donanımı doğru kullanmalı ve korumalıdır.
    • İşyerindeki makine, cihaz, araç, gereç, tesis ve binalarda sağlık ve güvenlik yönünden ciddi ve yakın bir tehlike ile karşılaştıklarında ve koruma tedbirlerinde bir eksiklik gördüklerinde, işverene veya çalışan temsilcisine derhal haber vermelidir.
    • Teftişe yetkili makam tarafından işyerinde tespit edilen noksanlık ve mevzuata aykırılıkların giderilmesi konusunda, işveren ve çalışan temsilcisi ile iş birliği yapmalıdır.
    • Kendi görev alanında, iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması için işveren ve çalışan temsilcisi ile iş birliği yapmalıdır.

Çalışan Temsilcisi (Madde 20)

  • İşveren, dengeli dağılıma özen göstermek kaydıyla çalışanlar arasından çalışan temsilcisi görevlendirir:
    • 2-50 çalışanı olan işyerlerinde 1 temsilci.
    • 51-100 çalışanı olan işyerlerinde 2 temsilci.
    • 101-500 çalışanı olan işyerlerinde 3 temsilci.
    • 501-1000 çalışanı olan işyerlerinde 4 temsilci.
    • 1001-2000 çalışanı olan işyerlerinde 5 temsilci.
    • 2001 ve üzeri sayıda çalışanı olan işyerlerinde 6 temsilci.
  • Birden fazla çalışan temsilcisi varsa, baş temsilci seçimle belirlenir.
  • Çalışan temsilcisi, tehlike kaynağının yok edilmesi veya riskin azaltılması için işverene öneride bulunma ve gerekli tedbirlerin alınmasını isteme hakkına sahiptir.
  • Çalışan temsilcileri ve destek elemanlarının hakları kısıtlanamaz.
  • İşyerinde yetkili sendika varsa, sendika temsilcileri aynı zamanda çalışan temsilcisi olarak görev yapar.

Ulusal İş Sağlığı ve Güvenliği Konseyi (Madde 21)

  • Ülke genelinde iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili politika ve stratejilerin belirlenmesi için kurulan danışma niteliğindeki konsey.

İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulu (Madde 22)

  • 50 ve daha fazla çalışanı bulunan ve 6 aydan fazla süren sürekli işlerin yapıldığı işyerlerinde işveren, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili çalışmalarda bulunmak üzere kurul oluşturur.
  • İşveren, kurul kararlarını uygular.
  • Asıl işveren-alt işveren ilişkisinde, kurul ayrı ayrı oluşturulmuşsa, işbirliği ve koordinasyon asıl işverence sağlanır. Asıl işveren tarafından kurul oluşturulmuşsa, kurul oluşturması gerekmeyen alt işveren, koordinasyonu sağlamak üzere vekâleten yetkili bir temsilci atar.
  • Kurul oluşturması gerekmeyen asıl işveren, alt işverenin oluşturduğu kurula iş birliği ve koordinasyonu sağlamak üzere vekâleten yetkili bir temsilci atar.

İş Sağlığı ve Güvenliğinin Koordinasyonu (Madde 23)

  • Aynı çalışma alanını birden fazla işverenin paylaşması durumunda işverenler iş birliği yapar, birbirlerini ve çalışan temsilcilerini bu riskler konusunda bilgilendirir.
  • İş merkezleri, iş hanları, sanayi bölgeleri gibi yerlerde koordinasyon yönetim tarafından sağlanır. Yönetim, işverenleri uyarır ve Bakanlığa bildirir.

Teftiş ve İdari Yaptırımlar (Madde 24)

  • Kanun hükümlerinin uygulanmasının izlenmesi ve teftişi, Bakanlık iş müfettişlerince yapılır.

Bakanlığın İnceleme, Kontrol, Denetim Yetki ve Sorumluluğu (Madde 24/A)

  • Bakanlık, eğitim kurumları, OSGB'ler, ekipman muayene kuruluşları, iş hijyeni ölçüm, test ve analiz laboratuvarlarında inceleme, yetkilendirme, kontrol ve denetim yapmaya yetkilidir.
  • İnceleme, kontrol ve denetim İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğünde görevli personel tarafından yerine getirilir.
  • Görevlendirilen personel işi aksatmamak, işverenin meslek sırlarını gizli tutmakla yükümlüdür.

İşin Durdurulması (Madde 25)

  • İşyerindeki bina, çalışma yöntemi veya iş ekipmanlarında çalışanlar için hayati tehlike oluşturan bir husus tespit edildiğinde; bu tehlike giderilinceye kadar, işin bir bölümünde veya tamamında iş durdurulur.
  • Çok tehlikeli sınıfta yer alan maden, metal ve yapı işleri ile tehlikeli kimyasallarla çalışılan işlerin yapıldığı veya büyük endüstriyel kazaların olabileceği işyerlerinde, risk değerlendirmesi yapılmamış olması durumunda iş durdurulur.
  • Teftişe yetkili 3 iş müfettişinden oluşan heyet, tehlike tespitinden itibaren 2 gün içinde işin durdurulmasına karar verebilir.
  • Ancak tespit edilen hususun acil müdahaleyi gerektirmesi hâlinde; tespiti yapan iş müfettişi, heyet tarafından karar alınıncaya kadar geçerli olmak kaydıyla ve bu durumda işi durdurur.
  • İşin durdurulması kararı, ilgili mülki idare amirine ve Çalışma ve İş Kurumu il mdürlüğüne 1 gün içinde gönderilir, en geç 24 saat içinde yerine getirilir.
  • Tespit edilen hususun acil müdahaleyi gerektirmesi nedeniyle verilen işin durdurulması kararı, mülki idare amiri tarafından aynı gün kolluk kuvvetleri marifetiyle aynı gün yerine getirilir.
  • İşveren, karara 6 iş günü içinde iş mahkemesinde itiraz edebilir. Mahkeme 6 iş günü içinde karar verir.
  • İşveren tehlikelerin giderildiğini Bakanlığa yazılı olarak bildirmesi hâlinde, en geç yedi gün içinde işyerinde inceleme yapılarak işverenin talebi sonuçlandırılır.
  • İşin durdurulması sebebiyle işsiz kalan çalışanlara ücretleri ödenir.
  • Çok tehlikeli sınıfta yer alan ve ihale ile alınan işlerde, teknolojik gelişme, iş gücü kapasitesinin artırılması bir kısım unsurlar sağlanmadan üretim ve/veya imalat planlarına aykırı hareket edilerek üretim zorlaması nedeniyle hayati tehlike oluşturacak şekilde çalışma biçimleri, işin durdurulma sebebi sayılır.
  • İşyerinde durdurulan işlerde izinsiz çalışma yaptıran işveren veya işveren vekillerine 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilir.

Ölümlü İş Kazası Sebebiyle Kamu İhalesinden Yasaklama (Madde 25/A)

  • Ölümlü iş kazası meydana gelen maden işyerlerinde kusuru yargı kararı ile tespit edilen işveren, mahkeme tarafından 2 yıl süreyle kamu ihalelerinden yasaklanır.

İdari Para Cezaları ve Uygulanması (Madde 26)

  • 4 üncü maddenin yükümlülüklerini yerine getirmeyen işverene her bir yükümlülük için 2000 TL ceza verilir.
  • İş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi görevlendirmeyen işverene görevlendirmediği her bir kişi için 5000 TL ceza verilir, aykırılığın devam ettiği her ay için aynı miktar uygulanır. Diğer sağlık personeli görevlendirmeyen işverene 2500 TL ceza verilir ve aynı şekilde aykırılığın devam ettiği her ay için de uygulanır.
  • 8 inci maddenin (ilke ve yükümlülükler) yükümlülüklerini yerine getirmeyen işverene her ihlal için 1500 TL ceza verilir.
  • 10 uncu maddeye (risk değerlendirmesi) göre risk değerlendirmesi yapmayan veya yaptırmayan işverene 3000TL lira, aksaklığın devam ettiği her ay için de 4500 TL lira ceza verilir.
  • 11 ve 12’nci maddelere (acil durum planı düzenleme ve ekip kurma) aykırı davranan işverene,uyulmayan her yükümlülük için 1000TL, aylık olarak aynı miktar ceza uygulanır.
  • 14’üncü maddede (iş kazalarını kayıt ve SGK’ya bildirim) belirtilen yükümlülüğe uymayanlara ayrı ayrı 1500TL, dördüncü bendindeki (sağlık hizmeti sunucularu veya yetkilendirilen sağlık hizmeti sunucuları) hükümlülükleri yerine getirmeyen hizmet sunucularına 2000TL para cezası uygulanır.
  • 15’inci maddenin (sağlık gözetimi) birinci ve ikinci fıkralarındaki yükümlülükleri yerine getirmeyen işverene, sağlık gözetimine tabi tutulmayan veya sağlık raporu alınmayan her çalışan için 1000 TL para cezası verilir.
  • 16’ncı maddenin (çalışanları bilgilendirme) yükümlülüklerini yerine getirmeyenlere, bilgilendirilmeyen her çalışan için 1000TL para cezası uygulanır.
  • 17’nci madde de (çalışanların eğitimi) belirtilen yükümlülükleri yerine getirmeyen işverene, her bir aykırılık için çalışan başına ayrı 500 TL ceza uygulanır.
  • 18 inci maddesinde (çalışanların görüşünün alınması) belirtilen yükümlülükleri yerine getirmeyen işverene, her aykırılık için 1000 TL ve 1500 TL para cezası uygulanır.
  • 22 nci maddesinde (iş sağlığı ve güvenliği kurulu), belirtilen yükümlülükleri yerine getirmeyen işverene her bir aykırılık için ayrı ayrı 2000 TL para cezası verilir.
  • 23 üncü maddesinin bildirim yükümlülüklerini yerine getirmeyen yönetimlere 5000 TL para cezası uygulanır.
  • 24/A maddesinin birinci fıkrasında yer alan hükme aykırılık halinde 5000TL para cezası uygulanır.
  • 25’inci maddeye aykırı davrananlara her çalışan için 1000TL ve aylık 1000TL para cezası verilir.
  • 29 uncu maddesinde belirtilen; büyük kaza önleme politika belgest hazırlanmayan ve güvenlik raporu hazırlamayan 50.000TL (elli bin), incelemeye göndermeyenlere, izin verilmemiş işyerlerini açanlara 80.000TL(seksen bin türk lirası) para cezası uygulanır.
  • 30 uncu maddenin yükümlülüklerini yerine getirmeyenlere 1000 TL olmak üzere yükümlülük ihlalinde bulunulan her ay ceza uygulanır.
  • Çalışanlarına, standartlara uygun ve CE işaretli kişisel koruyucu donanım temin etmeyen işverenlere, çalışan başına 500 TL para cezası verilir.
  • Yer altı maden işletmelerinde çalışanların bulundukları yeri ve giriş çıkışlarını gösteren takip sistemini kurmayan işverenlere, çalışan başına 500 TL para cezası verilir.
  • İdari para cezaları Çalışma ve İş Kurumu il müdürü tarafından verilir; 14’ üncü madde kapsamındaki cezalar ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından verilir.
  • İdari para cezalarına itiraz ve tahsilinde 5510 sayılı kanunun 102 maddesi hükümleri uygulanır.

Studying That Suits You

Use AI to generate personalized quizzes and flashcards to suit your learning preferences.

Quiz Team

Related Documents

More Like This

Prevención de Riesgos Laborales en España
16 questions
Workplace Health And Safety
34 questions

Workplace Health And Safety

MasterfulPrudence6287 avatar
MasterfulPrudence6287
Use Quizgecko on...
Browser
Browser