Dil Nedir? PDF
Document Details
Uploaded by CheeryAestheticism
Uludağ University
Tags
Summary
Bu belge, dilin ne olduğunu, özelliklerini ve işlevlerini açıklayan bir sunum metnidir. Genel anlamıyla canlılar arasında iletişimi sağlayan bir araç olan dil, çeşitli şekillerde tanımlanmıştır. Metin, dilin doğal bir araç, canlı bir varlık, toplumsal bir kurum, ses temelli bir yapı ve gizli anlaşma sistemi olduğunu vurguluyor.
Full Transcript
DİL NEDİR ? Dil, en genel anlamıyla canlılar arasında iletişimi sağlayan her türlü araç olarak tanımlanır. Ancak insanların kullandığı iletişim sisteminin bu genel anlamdaki dilden önemli farkları vardır. Bu konuyla uğraşan bilim adamları dili çeşitli şekillerde tanımlamışlardır. Bu tanım...
DİL NEDİR ? Dil, en genel anlamıyla canlılar arasında iletişimi sağlayan her türlü araç olarak tanımlanır. Ancak insanların kullandığı iletişim sisteminin bu genel anlamdaki dilden önemli farkları vardır. Bu konuyla uğraşan bilim adamları dili çeşitli şekillerde tanımlamışlardır. Bu tanımlar içinde en kapsamlısı Muharrem Ergin’in tanımıdır. Ona göre dil, insanlar arasında anlaşmayı sağlayan doğal bir araç, kendine mahsus kanunları olan ve ancak bu kanunlar çerçevesinde gelişen canlı bir varlık, temeli bilinmeyen zamanlarda atılmış bir gizli antlaşmalar sistemi ve seslerden örülmüş toplumsal bir kurumdur. Bu tanımda çerçevesi çizilen dil sadece insanlar tarafından kullanılan iletişim aracı olarak görülür. Dilin Özellikleri 1. Dil doğal bir araçtır 2. Dil canlı bir varlıktır 3. Dil toplumsal bir kurumdur 4. Temeli ses olan bir yapıdır 5. Gizli bir anlaşma ve sözleşme sistemidir DİLİN ÖZELLİKLERİ Dilin özellikleri yukarıda verilen tanımdan yola çıkılarak şu şekilde sıralanabilir: 1. Dil doğal bir araçtır: Dil, insanın kullandığı yapay araçlar gibi değildir. Yapay araçları insan üretir ve dilediği zaman kullanır, dilediği zaman kullanmaz. Bu araçlar üzerinde insanın sonsuz bir egemenliği vardır. Fakat doğal bir araç olan dil, insanla birlikte var olmasına rağmen insan onun varlığına tamamıyla hükmedemez. İnsan doğduktan itibaren dili kullanmak zorundadır. 2. Dil canlı bir varlıktır: Dilin canlılığı daha çok değişip gelişmesinde ortaya çıkar. Dil, canlı varlıklar gibi sürekli mükemmele doğru değişir. Bu değişimde kendi yasalarını kullanır. Hiçbir yasaya tabi olmaz. Dışarıdan bir müdahale onun yapısını bozacağı için hiçbir müdahaleyi kabul etmez. Dildeki kelimeler zaman içinde birtakım ses değişiklikleri yaşarlar. Bu durum dilin canlılık özelliğinin göstergesidir. 3. Dilin temeli sestir: İnsanların kullandığı iletişim aracı olarak dilin temelinde ses vardır. İnsanlar sesleri biçimlendirip onlara anlam yükleyerek kelimeleri oluştururlar. Bu kelimeler dizisinden de dil meydana getirilir. İnsanlar ses dışındaki araçları kullanarak da iletişim sağlayabilirler. Fakat bu sistem yukarıda tanımı yapılan sistemden çok daha basittir. 4. Dil toplumsal bir kurumdur: Dil toplumla birlikte var olan ve toplumla birlikte gelişen bir araçtır. Bir dilin bulunduğu yerde toplumsallaşma başlar. Dil, gizli bağlarla insanları birbirine bağlayarak onları millet yapar. Bu yüzden bir milletin konuştuğu dilin adı millet adından türetilir. Örneğin, Türkler Türkçe, İngilizler İngilizce, Araplar Arapça konuşur. Bu da gösteriyor ki bir milleti oluşturan en önemli unsur dildir. 5. Dil, gizli antlaşma sistemidir: Dillerin nasıl doğduğu tespit edilemez. Aynı dili kullanan bir milletin varlıkları neden aynı şekilde adlandırdığı bir bilmecedir. Veya komşu iki milletin aynı varlığı neden farklı şekilde adlandırdığı sorusu cevaplanamaz. İşte bunun için dilin bilinmeyen bir zamanda o dili konuşanlar tarafından yapılmış bir gizli antlaşma ile varlıkları adlandırdığı varsayılır.