Kristendomen och utvecklingen av svenska språket PDF

Document Details

CommodiousEuropium6114

Uploaded by CommodiousEuropium6114

Tags

svenska språket äldre fornsvenska kristendomen språkhistoria

Summary

Denna text utforskar äldre fornsvenska och kristendomens inflytande på det svenska språket. Dokumentet behandlar stavningsregler, latinska lånord och den tidiga språkhistoriska perioden. Den diskuterar också Äldre Västgötalagen och dess betydelse för utvecklingen av det svenska språket.

Full Transcript

## KRISTENDOMEN PÅVERKADE SVENSKANS UTVECKLING **Äldre fornsvenska (cirka 1225-1375)** Under 1200- och 1300-talen hände en hel del med det svenska språket. Kristendomen hade etablerats i Sverige sedan ett par hundra år, och med kristendomen följde latinet och de latinska bokstäverna. Bibeln var ju...

## KRISTENDOMEN PÅVERKADE SVENSKANS UTVECKLING **Äldre fornsvenska (cirka 1225-1375)** Under 1200- och 1300-talen hände en hel del med det svenska språket. Kristendomen hade etablerats i Sverige sedan ett par hundra år, och med kristendomen följde latinet och de latinska bokstäverna. Bibeln var ju skriven på latin, och så småningom tog det latinska alfabetet över efter runorna. Influenserna från kristendomen och det latinska språket var flera. Det var med den Äldre Västgötalagen som man kan börja tala om ett tydligt svenskt språk som skilde sig från de övriga nordiska språken. Lagen var också anledningen till att årtalet 1225 sattes som en gräns mellan den tidigare språkhistoriska perioden (runsvenskan) och den här perioden - äldre fornsvenskan. Äldre Västgötalagen skrevs med latinska bokstäver och är den första skriften på "svenska". Att en nedskriven lag blev den första skriften på svenska är inte så konstigt. Det var viktigt att så många som möjligt skulle kunna förstå vilka lagar som gällde. Efterhand skrevs lagarna i varje landskap ner. Språket i lagarna var enkelt, meningarna var korta och varje lag inleddes med en beskrivning av ett typiskt rättsfall. Övning nr 8. Varför stava lika? (s. 265) Övning nr 9. Vad säger ordspråken? (s. 265) **ÄLDRE FORNSVENSKA – SPRÅKFÖRÄNDRINGAR** * Svenskan skrevs med latinska bokstäver istället för med runor. * Svenskan fick lånord från latinet som hade med kristendomen och undervisning att göra, till exempel döpa, kristen, kyrka, präst, djävul, alfabet, skola. * Bokstäverna "ä" och "ö" började användas. * Bokstaven "ö" skrevs för hand med en liten krok ovanför eller under bokstaven o. * Bokstaven "ä" skrevs med en liten krok till höger ovanför bokstaven a. **VISSTE DU ATT FORNSVENSKAN SAKNADE STAVNINGSREGLER?** Under fornsvenskans tid fanns inga stavningsregler. I stället för att trycka böcker skrevs nya böcker för hand. Olika skrivare stavade på olika sätt. Olika exemplar av samma text kunde därför ha olika stavning. Dessutom kunde en skrivare stava samma ord i samma text på olika sätt. I en av landskapslagarna finns sju olika stavningar av ordet "med" i en och samma text.

Use Quizgecko on...
Browser
Browser