Document Details

SensitiveDada9536

Uploaded by SensitiveDada9536

האוניברסיטה העברית בירושלים

Tags

immunology phagocytosis microbiology cellular biology

Summary

This document describes the elimination stage of phagocytic cells, detailing their role in engulfing pathogens and dead cells. It also explores the mechanisms of phagocytosis, the involvement of neutrophils, and the implications of CGD (Chronic Granulomatous Disease).

Full Transcript

# שלב האלימינציה - פאגוציטים בולעים פתוגן שלם או בחלקים מכל מיני סוגים. - הם גם יכולים לבלוע תאים מתים ותאים חיים אשר זוהו על ידי נוגדן. - בבדי שידעו מה לבלוע ישנם רצפטורים אשר מפעילים אותם. - הרצפטורים מזהים מרכיבי חיידקים ומפעילים את יכולת הבליעה של הפגוציטים. - הפגוציט יוצר את אברון הפגוזום העטו...

# שלב האלימינציה - פאגוציטים בולעים פתוגן שלם או בחלקים מכל מיני סוגים. - הם גם יכולים לבלוע תאים מתים ותאים חיים אשר זוהו על ידי נוגדן. - בבדי שידעו מה לבלוע ישנם רצפטורים אשר מפעילים אותם. - הרצפטורים מזהים מרכיבי חיידקים ומפעילים את יכולת הבליעה של הפגוציטים. - הפגוציט יוצר את אברון הפגוזום העטוף בממברנה, אשר מכיל את החומר אשר היה בחוץ. - הפגוזום מתאחה עם ליזוזום, אשר יביא אנזימים פרוטאוליטים שיפרקו את החיידק. - הפגוליזוזום משמיד את הפתוגן אשר היה בחוץ. 0 0 - למאקרופאגים יש רצפטורים ספציפים לקשירת המיקרובים. - החומר הנקשר נבלע בפאגוזום ומפורק בפאגוליזוזום. # הנוטרופיל יודע לבצע פגוציטוזה מורכבת - הוא נמצא בריכוזים גבוהים בדם - לתא יש מרכיבים נוספים פרט לליזוזום, כולל שתי גרנולות (primary, secondary). - בשלב הראשון הוא ייצור פגוזום ויבלע את החיידק. - הוא ינוע לכיוון הליזוזום בכדי להתאחות עמו, אך בנוסף הוא מפעיל את שתי הגרנולות שלו. - הגרנולה השניונית יוצרת רדיקאלים חמצניים, אשר מסוכנים עבור החיידק. - היא אינה פעילה במצבה הטבעי ומופעלת כאשר הנוטרופיל מזהה את החיידק. - הוא משחרר NADPH Oxidase, אשר נקשר על הגרנולה השניונית וגורם ליצירת רדיקלים חמצניים, בשם סופר אוקסידים (SOD). - ה-SOD מנטרלים את הרדיקל החמצני וגורמים ליצירה של מי חמצן, אשר משמשים להרוג את החיידק. - בנוסף ישנה הגעה של יונים חיוביים (אשלגן, +H) המחמיצים את האזור ומאקטבים את אנזימי הליזוזום והגרנולה הראשונית אשר פועלים בסביבה חומצית. - הגרנולה הראשונית משחררת אנזימים פרוטאוליטים נוספים, בנוסף לאנזימי הליזוזום. - החיידק "מותקף" בכל הכיוונים. - תהליך זה נקרא microbicidal respiratory burst. - מהר מאוד לאחר הפעלת הנוטרופיל הוא מנוטרל על ידי מאקרופאגים, בכדי שהחומר המסוכן בתוכו לא יתפזר אל זרם הדם (נקרוזיס). # במחלת CGD ישנה בעיה להתמודד עם הדבקה חיידקית - בשל מוטציות במרכיב ה-NADPH Oxidase. - אין יצירה של רדיקלים חמצניים, ויכולת ההרג של הנוטרופיל נפגעת. - במקרה זה הוא יכול לעכל מיקרובים, אך לא להרוג אותם. - דבר זה מוביל ליצירה של גרנולות. # ישנם פתוגנים, כגון ה-mycobacterium tuberculosis - אשר ישר תוקפים את התא אשר הכי יכול להזיק להם – את המאקרופאג' הארוך חיים. - דבר זה יוצר עבורו מאכסן להרבה מאוד זמן, וגם נטרול של תא אשר אמור להרוג אותו. - הוא נותן למאקרופאג לבלוע אותו ואז מפריש חומרים אשר מפריעים לפאגוזום להתאחות עם הליזוזום. - החיידק יימצא בפאגוזום, מוגן מחומרי הציטופלסמה, ולא יוכל למות מכיוון שאין איחוי עם הליזוזום. - החיידק נשאר ומתרבה בתוך הפגוזום, עד שמחליט לצאת החוצה ולהמשיך להתרבות בתאי מאקרופאג' נוספים. # ליסטריה עושה מהלך דומה - גם הוא נותן לפאגוציט לבלוע אותו. - אין לו את היכולת למנוע את האיחוי עם הליזוזום. - הוא גורם לפגוזום להתפוצץ לפני האיחוי עם הליזוזום, ונכנס לציטופזמה שם הוא מתרבה. - כאשר הוא מוכן למעבר הוא משתמש ביכולת התנועה של ממברנת התא בכדי לחדור לתא שכן. - הוא יוצר "מערכת הפרשה עצמית" של ממברנה אשר חודרת לתא שכן, וכך מבצע את מערך ההדבקה שלו. - בצורה זו הוא אינו נחשף למאקרופאגים אחרים, תאי B וכו. - תהליך זה הורגים את T בסופו של דבר תאי .paracytopagy - הפאגוציטים ומצליחים להתגבר על הליסטריה, במצב תקין. # לסיכום - התאים הפגוציטים יודעים להפריש חומרים שונים שמטרתם להילחם בפתוגן, לדוגמת מי חמצן, פפטידים, אנזימים ושאר חומרים שתפקידם לפגוע בחיידק.

Use Quizgecko on...
Browser
Browser