quiz image

COPY: Dyslexia + second language learning SUOMEKSI

ChampionSimile avatar
ChampionSimile
·
·
Download

Start Quiz

Study Flashcards

38 Questions

Mikä on kehityksellinen lukihäiriö ja mitkä ovat sen tunnusomaisia piirteitä?

Kehityksellinen lukihäiriö on lukemisen vaikeus/heikentymä, vaikka henkilöllä on muuten normaali älykkyyden taso, kuulo- ja näkökyky sekä riittävä opetus esim. koulussa. Sen ominainen piirre on fonologisen prosessoinnin vaikeus, eli: heikko fonologinen tietoisuus, heikentynyt fonologinen työmuisti ja heikentynyt nopea sarjallinen nimeäminen (RAN: rapid automatized naming). -Yleisin oppimisvaikeus (esiintyvyys 3-10%)

Mikä on lukihäiriön esiintyvyys?

Lukihäiriön esiintyvyys on 3-10% väestöstä.

Miten vastasyntyneiden lasten kuuloon liittyvät tapahtumakohtaiset potentiaalit (ERP) liittyvät lukihäiriöriskiin, Leppäsen et al (2010) mukaan?

Fonologisen prosessoinnin vaikeus voi olla yhteydessä tehottomaan auditiiviseen prosessointiin koska vastasyntyneillä dysleksiariskin lapsilla on epätyypilliset kuulotapahtumaan liittyvien potentiaalien (ERP) malli (ERP kuviot)

Mitä Ramus ja Szenkovits (2008) ehdottavat lukihäiriön taustatekijäksi?

Fonologiset edustukset olisivat kunnossa, mutta pääsy fonologisiin yksiköihin on estynyt/vaarantunut. Tukea tälle löytyy viimeaikaisista aivokuvantamistutkimuksista.

Mikä on vasen kaareva fasciculus (arcuate fasciculus)?

Vasen kaareva fasciculus yhdistää vasemmat temporaaliset ja frontaaliset aivoalueet. Aiemmat tutkimukset ovat yhdistäneet kaarevan fasciculuksen lukutaitoon ja sanojen oppimiseen.

Selitä Boetsin ja muiden (2013) tutkimustulokset koskien vasemman kaarevan (arcuate) fasciculuksen rakenteellista ja toiminnallista yhteyttä dyslektisiin lukijoihin.

Puheäänet tuottivat samankaltaista kuulokuorten aktivaatiota kuin tavallisilla/ei-dyslektisillä, MUTTA vasemman kaarevan fasisculuksen funktionaalinen ja rakenteellinen yhteys vasempaan superioriseen ohimolohkoon sekä frontaalisiin aivoalueisiin oli heikentynyt dysleksisilla lapsilla (vrt. tavallisilla).

Mitä Di Betta ja Romani (2006) havaitsivat kielen oppimista tutkivassa tutkimuksessaan?

Dysleksikoilla oli kaikilla kielillä vaikeuksia oppia sananmuotoja (word forms) vaikka sanojen merkityksen prosessointi toimi tavallisesti.

Miten Soroli ja muut (2010) edistävät ymmärrystä aikuisten dysleksiaan liittyvästä ei-äidinkielisen puheen havaitsemisesta ja tuottamisesta?

Dyslektikoilla on havaittu heikentynyt vaste lyhytkestoista muistia haastavassa pseudosanojen erottelutehtävässä VAIN vieraskielis-sanojen (foreign words) osalta.

Mikä on vasemman temporaalisen ja frontaalisen aivoalueen välinen yhteys? Miksi se on tärkeä?

Vasemman temporaalisen ja frontaalisen aivoalueen välinen toiminnallinen yhteys voi olla erityisen tärkeä sekä foneettisten edustusten (phonetic representations) että sanaedustusten (word representations) muodostamiseksi aivoissa. --> Molempia edustuksia (both representations) tarvitaan toisen kielen oppimiseen! -->Heikko yhteys aivoalueiden välillä dysleksiassa voi johtaa heikkoon toisen kielen oppimiseen!

Mitä neurokuvaustutkimukset ovat osoittaneet tärkeäksi dysleksiassa?

Neurokuvaustutkimukset ovat osoittaneet kaarevan fasciculuksen toimivan puutteellisesti dysleksiassa! • MUTTA sen vaikutus puheenkäsittelyn eri tasoihin ja niiden ajalliseen dynamiikkaan jää epäselväksi (ei näy fMRI tai DTI kuvantamisessa)

Mikä ero on leksikaalisella ja subleksikaalisella representaatioilla tekstin mukaan?

Leksikaalinen representaatio yhdistää sananmuodot merkitykseen, subleksikaalinen viittaa sanojen foneettisiin ja foneemisiin edustuksiin.

Onko dysleksiassa puhutun toisen kielen oppimisen pullonkaula (este/rajoite)...?

• Subleksikaalisten edustusten muodostuminen (foneettinen/foneeminen) • Leksikaalisten edustusten muodostuminen (merkitykseen liittyvät sanamuodot)

Tämän tutkimuksen (Ylinen et. al.) hypoteesi?

Koska aiemmat tulokset viittaavat siihen, että dysleksiassa äidinkielisten ja ei-natiivien foneettisten segmenttien käsittely on ehjää, mutta sanamuotojen oppiminen on heikentynyttä --> TUTKIJOIDEN HYPOTEESI LEKSIKAALINEN!

Millä tavalla sanamuotojen oppiminen on heikentynyt dyslektikoilla (hypoteesi)?

Uusien sanamuotojen luominen voi linkittyä yleisempään sarjallisen prosessoinnin puutteeseen dysleksiassa (we hypothesize that the bottleneck is the establishment of new word representations, spe- cifically that of word forms required for full lexical representations, which may be linked with more general serial processing deficits in dyslexia)

Onko dysleksialla erilainen vaikutus (puhuttujen) äidinkielen ja toisen kielen sanojen käsittelyyn aivoissa?

• Uusien sanamuotojen oppimisen on oletettu heikentyneen dyslektisilla aikuisilla samalla tavalla äidinkielen ja toisen kielen osalta • Viiveet lasten äidinkielen kehityksessä ovat joskus yhteydessä lukemisen vaikeuksiin • Dysleksiaa ei voida havaita pelkästään äidinkielen puhutun kielen prosessoinnin perusteella • Dyslektikot kamppailevat tyypillisesti enemmän toisen kielen oppimisen kuin äidinkielen oppimisen kanssa --> tämä ristiriitaista sen kanssa että dysleksiassa on yleisesti sananoppimisvaikeutta Ø Ei siis ole selvää, osoittavatko dyslektiset/ei dyslektiset lapset erilaista hermoedustusten aktivointimallia (pattern of activation of neural representations) tuttujen äidinkielen ja toisen kielen sanojen kohdalla!

Mitä tutkitaan (Ylinen et al.) lyhyesti?

Pitkäkestoisen muistin representaatioiden aktivoitumista puhuttujen äidinkielen ja toisen kielen sanamuodoissa

Kenellä tutkimus toteutettiin (Ylinen et al.) lyhyesti?

• Suomenkielisillä 9-11v. lapsilla, joilla dysleksia/ei dysleksiaa • Opiskelevat englantia toisena kielenä koulussa

Mitä keinoja käytettiin tutkimuksessa (Ylinen et al.) lyhyesti?

Aivopresentaatiota varten käytettiin ääni-ERP:n tallenteita ja niiden MMN-komponenttia

Mikä on MMN?

MMN (mismatch negativity) = MMN vaste, poikkeavuusnegatiivisuus (tapahtumasidonnaisen jännitevasteen komponentti). MMN vaste syntyy kun kahden kuuloärsykevirran välillä havaitaan muutos (automaattisesti tai ennakoivasti).

Mikä on oddball paradigm?

MMN-vaste saadaan tyypillisesti esiin ouddball-paradigmassa. Oddball-paradigma on äänisarja, jossa toistuu suurella todennäköisyydellä vakioääniä ja pienellä todennäköisyydellä ääniä, jotka eroavat akustisesti vakiosta. Standardi äänet luovat aivoissa(automaattisesti) ennustavan mallin ja standardi ääniä seuraavat äänet, eli poikkeamat, saavat aikaan MMN-vasteen. (Comparing two differentiating sounds = 1) standard 2) deviant)

Mikä on MMN vasteessa erityisen hyödyllinen ominaisuus, ja mitä tutkiessa?

MMN vaste aktivoituu vaikka huomio on suunnattu pois ärsykkeestä. Erityisen hyödyllinen kehityksellisiä häiriöitä tutkittaessa.

Mitkä ovat tutkijoiden kolme päätavoitetta tutkimuksessaan?

  1. Selvittää onko toisen kielen sanojen prosessointi ensimmäisestä kielestä poikkeavaa, ja onko kyse leksikaalisesta (sananmuodot) vai subleksikaalisesta tasosta?
  2. Huomioida prosessoinnin eroja dysleksikoilla ja kontrolleilla tutkimalla aivojen aktivaatiota varhaisessa prosessointivaiheessa (<200ms). Kohteina vasen etuotsalohko ja ohimolohkojen alueet.
  3. Liittyykö äidinkielen ja toisen kielen aivoedustusten aktivoituminen lukemisen taitoihin ja fonologiseen prosessointiin (esim. nopea nimeäminen, rapid naming), jotka ovat tyypillisesti heikentyneet dysleksiassa.

Osallistujien ja huoltajien suostumus kirjattu kuinka?

Kirjallinen tai suullinen suostumus

Osallistujat (Ylinen et al): Ryhmien koko ja jakauma? kuinka paljon englantia opiskeltu?

Yleisesti: 9-11 v. lapset, äidinkieli suomi, opiskelee englantia koulussa. Jaettiin dysleksia- ja kontrolliryhmään esitestien ja taustaseulonnan perusteella.Dysleksiaryhmä: 19 lasta = 7 tyttöä, 12 poikaa, keski-ikä 10v. 8kk + Englantia opiskeltu 16 kk (average). Kontrolliryhmä: 21 lasta = 9 tyttöä, 12 poikaa, keski-ikä 10v 6kk + Englantia opiskeltu 15kk (average)

Seulontatesti ALLU

Kirjainjonojen segmentointi sanoiksi (aikaraja: 3,5 min). "the segmentation of letter strings lacking spaces into words". Kolme taitotasoa heikko 23%, keskiverto 54%, keskivertoa parempi 23%. Jokainen 3 ryhmästä jaettiin edelleen 3 ryhmäksi = yhteensä 9 taitotasoa.

Seulontatesti LUKILASSE

  1. Yksittäisten sanojen ääneen lukemisen tarkkuus ja nopeus (AIKARAJA: 2 min) 2) Sanelu: sanojen/ lauseiden kirjoittaminen (ei aikarajaa)

Seulontatesti Älykkyys: WISC

WISC eli "Wechsler Intelligence Scale for Children": 1) Block design 2) Digit span (lyhytkestoinen muisti) 3) Sanasto 4) Koodaus

Seulontatesti Nopea sarjallinen nimeäminen (RAN):

Väri- ja kirjaintehtävät

Seulontatesti COMMON UNIT TEST:

Nimeä yhteinen foneemi kahdessa pseudosanassa /epäsanassa (15 paria yhteensä), yhteinen foneemi voi olla missä tahansa kohtaa epäsanaa. Pseudosanojen pituus vaihtelee 5-12 foneemia. Kolme harjoituskierrosta koehenkilön kanssa palautteen kera, varsinainen testi ilman palautetta.

Tutkimukseen osallistumisen kriteerit (Ylinen et al.) kaikille osallistujille:

WISC-osatestien pisteet vähintään 7 joka osiossa

Tutkimukseen osallistumisen kriteerit (Ylinen et al.) DYSLEKSIA:

Dysleksiadiagnoosi TAI 1. Yhden sanan lukutehtävän standardipistemäärä vähintään yhden keskiarvon alapuolella JA 2. a) Sanelutehtävän standardipistemäärä vähintään yhden keskiarvon alapuolella TAI b) Teknisen lukutaidon tehtävässä sijoittuu heikoimpaan kolmannekseen (23%) -8 lasta valittiin seulonnan perusteella, 11 diagnoosilla

Tutkimukseen osallistumisen kriteerit (Ylinen et al.) KONTROLLIRYHMÄ:

Ei dysleksiaepäilyjä! Yhden sanan luku- ja sanelutehtävät enintään yhden alle keskiarvon. Teknisen lukutaidon tehtävässä EI sijoitu heikompaan kolmannekseen (23%).

Englannin kielelle altistuminen (molemmat ryhmät) Ylinen at al:

Dysleksiaryhmän koehenkilöt altistuivat englanninkielisille TV ohjelmille 3,5h ja videopeleille 2h viikossa. Kontrolliryhmä 3 h TV ohjelmille ja 1,9h videopeleille. Yksi dysleksiaryhmän osallistujista oli altistunut englanninkielelle 2-4 vuoden ikäisenä ulkomailla asuessaan.

Muut tiedot osallistujista (Ylinen et al.):

Vanhempien raportoinnin perusteella kenelläkään osallistujista ei ollut muita neurologisia vaivoja, normaali kuulo, ja oikeakätisiä (poislukien kaksi vasenkätistä lasta kontrolliryhmässä).

Oliko eroja diagnosoitujen (11 kpl) ja diagnosoimattomien (8kpl) dysleksikoiden testituosten välillä ja miten se testattiin?

8/19 dysleksiaryhmän lapsista sisällytettiin ryhmään seulontatehtävien perusteella. Standardoitujen z- pisteiden osalta eroja ei ollut sanojen lukemisessa, teknisessä lukemisessa, fonologisessa tietoisuudessa, ja RAN väreissä. Diagnoisomattomat lapset pärjäsivät paremmin LukiLassen sanelussa ja diagnosoidut paremmin RAN kirjainten nimeämisessä. Erot voidaan selittää aikarajoitteella. Diagnoosista riippumatta kaikkien dysleksia ryhmän lasten pisteet putosivat alimmalle 10 persentiilille sanojen lukemisessa! Diagnosoidussa ryhmässä pojat olivat yliedustettuina 11:sta 10 poikia kun taas diagnosoimattomissa kuusi tyttöä ja kaksi poikaa. Pojat lähetetään herkemmin tutkimuksiin kun ilmenee lukivaikeuksia.

Tulokset (erot) dysleksia- ja kontrollilasten välillä seulontatestien perusteella:

Kontrolliryhmä suoriutui dysleksiaryhmää paremmin:

  1. Lukutaitoa mittaavissa tehtävissä
  2. WISC-testin numerodigit span–tehtävässä (lyhytkestoinen muisti)
  3. RAN-testissä väreissä ja kirjaimissa
  4. Fonologisen tietoisuuden testissä

Mitkä ja minkälaisia olivat ärsykkeet (Ylinen et al)?

Yksitavuisia, 4 per kieli yhteensä 8kpl. Suomenkieliset sanat: suu, sii, sai, ja soi. Englanninkieliset sanat she, shoe, shy, ja shoy. Suomen kielen fonologia ei sisällä /ʃ/ joten englanninkieliset sanat voidaan tunnistaa vieraaksi alusta alkaen.

Miten ärsykkeet oli sovitettu ja miksi?

Foneettisen samankaltaisuuden vuoksi. Sanojen välillä on yleisyyseroja mitä oli hankala sovittaa keskenään sillä suomenkielessä on vähän yksitavuisia sanoja ja MMN vaste on erittäin herkkä akustisille muutoksille. Vaikka englanninkieliset sanat olivat yleisempiä, oli koehenkilöiden altistus englannille suomeen verrattuna pienempi.

Study Notes

Developmental Dyslexia

  • Developmental dyslexia is a reading disorder characterized by difficulties with phonological processing, decoding, and reading comprehension.

Prevalence of Dyslexia

  • The prevalence of dyslexia is not precisely known, but it is estimated to affect 5-10% of the population.

ERP and Dyslexia Risk

  • Event-related potentials (ERPs) in infancy can predict later dyslexia risk, according to Leppäsen et al. (2010).

Causal Factor of Dyslexia

  • Ramus and Szenkovits (2008) suggest that the causal factor of dyslexia is a deficit in phonological processing.

Arcuate Fasciculus

  • The arcuate fasciculus is a white matter tract connecting the temporal and frontal language areas.
  • Boets et al. (2013) found that the arcuate fasciculus is functionally and structurally abnormal in dyslexic readers.

Language Learning and Dyslexia

  • Di Betta and Romani (2006) found that language learning is affected in dyslexic individuals.
  • Soroli et al. (2010) showed that adults with dyslexia have difficulties with non-native speech perception and production.

Brain Regions and Dyslexia

  • The left temporal and frontal brain regions are functionally connected in dyslexia.
  • Neuroimaging studies have shown that dyslexia is associated with abnormalities in these brain regions.

Lexical and Sub-Lexical Representations

  • Dyslexic individuals have difficulties with lexical and sub-lexical representations of words.

Bilingualism and Dyslexia

  • Dyslexia affects the learning of a second language.
  • Ylinen et al.'s study (2010) investigated the effects of dyslexia on bilingual language processing.

Mismatch Negativity (MMN)

  • MMN is an event-related potential component that reflects the brain's response to unexpected sounds.
  • The MMN response is reduced in dyslexic individuals.

Oddball Paradigm

  • The oddball paradigm is a technique used to elicit the MMN response.
  • The oddball paradigm was used in Ylinen et al.'s study (2010) to investigate auditory processing in dyslexic individuals.

Electrophysiological Methods

  • Electrophysiological methods, such as EEG, were used in Ylinen et al.'s study (2010) to investigate auditory processing in dyslexic individuals.

Participant Selection Criteria

  • Participants in Ylinen et al.'s study (2010) were selected based on their reading ability and language proficiency.
  • The participants were divided into dyslexic and control groups.

Behavioral Tests

  • Behavioral tests, such as the ALLU, LUKILASSE, and WISC, were used to assess reading ability and language proficiency.
  • The RAN test was used to assess rapid naming ability.

Results

  • The results of Ylinen et al.'s study (2010) showed that dyslexic individuals had difficulties with auditory processing and language processing.
  • The results suggest that dyslexia affects the learning of a second language.

Stimuli

  • The stimuli used in Ylinen et al.'s study (2010) were speech sounds and written words.
  • The stimuli were designed to elicit the MMN response and assess language processing abilities.

Make Your Own Quizzes and Flashcards

Convert your notes into interactive study material.

Get started for free
Use Quizgecko on...
Browser
Browser