Diviziunea celulară PDF
Document Details
Uploaded by VivaciousHarp490
Tags
Summary
Prezentarea PowerPoint descrie diviziunea celulară, incluzând diviziunea directă (amitoză) și indirectă (cariokineza). Explică procesele implicate în diviziune, cum ar fi replicarea ADN și formarea fusului de diviziune. De asemenea, prezintă fazele ciclului celular.
Full Transcript
Diviziunea celulară Diviziunea celulară reprezintă procesul prin care dintr-o celulă mamă rezultă celule noi asemănătoare acesteia. Prin diviziunea celulară se asigură continuitatea vieții deoarece: la organismele unicelulare realizează inmulțirea acestora; la organismele pluricelulare...
Diviziunea celulară Diviziunea celulară reprezintă procesul prin care dintr-o celulă mamă rezultă celule noi asemănătoare acesteia. Prin diviziunea celulară se asigură continuitatea vieții deoarece: la organismele unicelulare realizează inmulțirea acestora; la organismele pluricelulare realizează creșterea țesuturilor și a organelor acestora, sunt inlocuite celulele moarte sau uzate, se formează celulele reproducătoare, etc.;. Diviziunea celulară este de două tipuri: directa si indirecta (cariokinetica). Diviziunea celulară este de două tipuri: directă și indirectă (cariokinetică). 1) DIVIZIUNEA DIRECTA (AMITOZA). - este cel mai simplu tip de diviziune; - este intâlnit la celulele procariote și celulele tumorale; - se realizează foarte rapid ; - nu se formează un fus de diviziune; - nu se individualizează și nu se evidențiază cromozomii; - diviziunea nucleului (cariochineză) se desfășoară concomitent cu diviziunea citoplasmei (plasmochineză sau citochineză); - se realizează prin - strangularea (gâtuirea) celulei- ex. La bacterii. - fragmentarea (clivarea) celulei-ex. La alge 2) DIVIZIUNEA INDIRECTĂ (CARIOKINEZA) - este mult mai complexă decât diviziunea directă; - este intâlnită la majoritatea celulelor eucariote; - se realizează într-o perioadă de timp mai lungă; - se formează un fus de diviziune alcătuit din filamente dispuse între polii celulei cu rol de a distribui echilibrat cromozomii în celulele fiice; - se individualizează și se evidențiază cromozomii prin spiralizarea și condensarea fibrelor de cromatină din nucleoplasma nucleului; - diviziunea nucleului (cariokineza) precede diviziunea citoplasmei (citokineza); - se realizează prin mitoză și meioză. CICLUL CELULAR - Reprezintă perioada de timp de la formarea unei celule prin diviziune până la incheierea diviziunii celulei respective. - Cuprinde două faze : interfaza și diviziunea celulară Interfaza - este etapa dintre două diviziuni celulare succesive în care în celulă se desfășoară activități indispensabile diviziunii celulare. - este mult mai lungă decât diviziunea celulară, reprezentând aproximativ 90 la sută din durata ciclului celular. - cuprinde trei perioade: presintetică (G1), de sinteză (S) și postsintetică (G2). a) În perioada presintetică (G1) - celula crește în dimensiuni; - se sintetizează proteine și enzime cu rol în transmiterea informației; - are loc decondensarea totală a cromozomilor. b) În perioada de sinteză (S) - are loc dublarea cantității de ADN prin replicarea macromoleculei de ADN după modelul semiconservativ; - prin acest proces se formează cromozomi bicromatidici (formați din două cromatide) din cromozomi monocromatidici. c) În perioada postsintetică (G2) - se sintetizează proteinele necesare formării fusului de diviziune.