ציטוקינים - תיאור וטיפוסים PDF

Document Details

SensitiveDada9536

Uploaded by SensitiveDada9536

האוניברסיטה העברית בירושלים

Tags

ציטוקינים ביולוגיה מערכת חיסון ביוכימיה

Summary

המסמך מציג סקירה על ציטוקינים, חלבונים קטנים המופרשים בתגובה לגירויים שונים בגוף. מדגיש את תפקודן במערכת החיסון ולמדגיש את חלוקתם לארבע קבוצות עיקריות. המסמך כולל גם כותרות, קטגוריות ואלמנטים גרפיים שונים.

Full Transcript

# שלב הדיווח ## ציטוקינים הציטוקינים הינם חלבונים קטנים (בערך 25 קילודלטון) אשר משוחררים מכל תאי הגוף (לא רק ממערכת החיסון), בדרך כלל בתגובה לגירוי כלשהו. הציטוקינים הם ליגנדים לקולטנים, כאשר לתאים שונים יש קולטנים לציטוקינים שונים בהתאם לתפקידם. הציטוקינים מופרשים באזור הנגוע ויוצרים את הדלקת, וב...

# שלב הדיווח ## ציטוקינים הציטוקינים הינם חלבונים קטנים (בערך 25 קילודלטון) אשר משוחררים מכל תאי הגוף (לא רק ממערכת החיסון), בדרך כלל בתגובה לגירוי כלשהו. הציטוקינים הם ליגנדים לקולטנים, כאשר לתאים שונים יש קולטנים לציטוקינים שונים בהתאם לתפקידם. הציטוקינים מופרשים באזור הנגוע ויוצרים את הדלקת, ובנוסף הם מושכים אליהם תאים נוספים של מערכת החיסון הנחוצים לקיום התגובה החיסונית. הפעילות שלהן יכולה לעשות בשלוש צורות: - **אוטוקרינית**: השפעה על התא אשר מפריש את הציטוקין. דוגמא לכך הינה CD80 אשר מפריש אינטרפרון ו-2-IL שהוא ציטוקין מסוים שיש לו רצפטור על פני אותו התא. - **פרהקרינית**: הציטוקין מופעל על ידי רצפטורים באותה הרקמה. מאקרופאג שמפריש ציטוקין מסוים יכול להשפיע על תאי דנדריט או אפיתל שליד. - **אנדוקרינית**: הפרשה בעלת השפעה על תאים מורחקים. ניתן לדמות את הציטוקינים להורמונים, אשר עובדים בריכוזים מאוד נמוכים. ## חלוקה של ציטוקינים אשר מאפיינים את ה-innate ל-4 קבוצות 1. **(IL1) :Interleukin-1 Family**: מופרש מהמון סוגי תאים ומשפיע על סוגי תאים רבים. ישנם 11 סוגים שונים. כולם מיוצרים ע"י NFkB, שהוא transcription factor, בפרו-חלבון לא פעיל. הם חייבים חיתוך על ידי caspase 1 כדי להפוך להיות פעילים ולהיות מופרשים מהתא. 2. **Tumor Necrosis Factor (TNF) Family**: הפרוטוטייפ הינו TNF-Alpha, אך יש 17 סוגים שונים. התפקיד העיקרי שלו הינו לעורר דלקת, באשר דלקת מוגברת יכולה לגרום למוות של תאים. יש לו כמה רצפטורים, כאשר אחד מהם יכול לגרום לאפופטוזיס בשנקשרים אליו. המאפיין של כל המשפחה הינו עבודה בהומוטרימר – 3 תת-יחידות אשר עובדות ביחד בכדי להתיישב על הרצפטור. באשר הם נוצרים הם נודדים מהגולגי לממברנה ונשארים צמודים אליה. הם חייבים חיתוך מהממברנה בכדי להיות מופרשים. כאשר יש דלקת כרונית במעי, אחד מהגורמים הינו ה-TNF. פותחו נוגדנים בכדי להחליש אותה (מחלת ברון). 3. **Hematopoietic Superfamily**: לא כל המשפחה כוללת יצירה של דלקת. כולל את 6-IL. בעלי יכולות אנדוקריניות. 4. **Interferon (IFN) Family**: ייתכן וזו הקבוצה הכי משמעותית של חלבונים אשר מעוררים שיתוק של התא באשר הם נקשרים לרצפטור שלהם. ההשתקה כוללת הפסקה של שעתוק ותרגום. הם פועלים בזמן של הדבקה ויראלית, בכדי למנוע ניצול של התא על ידי הוירוס. תאים שונים יגיבו שונה לוירוס, ולכן המשפחה מתחלקת לשני סוגים: - **Type 1 Interferon**: כמעט כל התאים בגוף יכולים להפריש את החלבונים האלה. מאוד חשובים בקו הגנה ראשון. באשר הם נקשרים לתאים הם משתקים אותם, פרט מתאחד, ה-dendritic cell, אשר מושפע בצורה חיובית ויעבור התמיינות ויפעיל את המערכת האדפטיבית. קבוצה זו כוללת INF אלפא וביטא. - **Type 2 Interferon**: מופרש מתאי מערכת החיסון. תפקידם להפעיל תאים אשר חשובים בהתמודדות ויראלית: תאי T ותאי NK. קבוצה זו כוללת את INF גמה. ## תמונה הסרטוט מראה את ארבע קבוצות הציטוקינים: Interleukin-1 Family, Tumor Necrosis Factor (TNF) Family, Hematopoietic Superfamily ו-Interferon (IFN) Family. כל קבוצה מיוצגת על ידי תמונה גרפית שדומה לאחד מחברי הקבוצה, יחד עם כמה תכונות מפתח של כל קבוצה.