Servet-i Fünûn Edebiyatı (1896-1901) PDF
Document Details
Uploaded by Deleted User
Tags
Summary
Servet-i Fünûn Edebiyatı, 1896-1901 yılları arasında gelişen bir Türk edebiyatı akımıdır. Batı edebiyatından etkilenmiş, realizme yönelmiş ve dilin sadeleştirilmesini hedeflemiştir. Derginin yazarları, dönemin önemli edebiyatçılarından oluşur.
Full Transcript
**Servet-i Fünûn Edebiyatı (1896 -- 1901)** - 1877 Osmanlı-Rus savaşı sırasında II. Abdülhamit, Meclis-i Mebusanı kapatır, idareci ve aydınların bir kısmını sürgüne, bir kısmını da değişik memuriyetlere gönderir. Böylece "**İstibdat (Baskı) Dönemi**" diye adlandırılan dönem başlamıştı...
**Servet-i Fünûn Edebiyatı (1896 -- 1901)** - 1877 Osmanlı-Rus savaşı sırasında II. Abdülhamit, Meclis-i Mebusanı kapatır, idareci ve aydınların bir kısmını sürgüne, bir kısmını da değişik memuriyetlere gönderir. Böylece "**İstibdat (Baskı) Dönemi**" diye adlandırılan dönem başlamıştır. - Servet-i Fünûn dergisi, Ahmet İhsan Tokgöz tarafından çıkarılan, başta Batıdaki bilimsel ve teknolojik gelişmeleri işleyen bir dergidir. - Recaizade Mahmut Ekrem, derginin yazı işleri müdürlüğüne öğrencisi Tevfik Fikret'i getirtir. - Recaizade, dönemin yetenekli sanatçıları olan Halit Ziya, Cenap Şahabettin, Mehmet Rauf, Hüseyin Cahit, Hüseyin Siret, Hüseyin Suat, Ali Ekrem, Süleyman Nazif, Ahmet Hikmet ve Ahmet Şuayb gibi sanatçıların dergide yazmalarını teşvik etmiştir. Servet-i Fünûn dergisi bu geçişlerden sonra güçlü bir edebiyat dergisi hüviyetini almıştır. - Servet-i Fünûn sanatçıları eserlerini, "**Edebiyatı Cedide Kütüphanesi**" adıyla yayımlamışlardır. - Servet-i Fünûncular, II. Dönem Tanzimat Edebiyatı sanatçısı olan Recaizade Mahmut Ekrem'in teori olarak sunduğu edebi düşünceleri kendilerine esas almışlardır. - Servet-i Fünûn Edebiyatı sanatçıları kendilerine XIX. yüzyılın ikinci yarısındaki Fransız edebiyatçıları örnek almışlardır. - Tanzimat sanatçıları Doğu kültürünü, Servet-i Fünûncular Batı kültürünü daha iyi bilirler. - Servet-i Fünûn yazarları; Stendhal, Flaubert, Balzac, Goncourt Kardeşler ve Bourget gibi sanatçıların etkisiyle realizme yönelmişlerdir. - Servet-i Fünûn sanatçıları; Alfred de Mussat, Gustave Flaubert, Honere de Balzac, Alphonse Daudet, Emile Zola, Leconte de Lisle, François Coopee, Stephane Mallarme gibi sanatçılardan etkilenmişlerdir. - Türk edebiyatı bu dönemde içerik, üslup ve teknik bakımdan Avrupalılaşmıştır. - Ahmet Mithat Efendi, Servet-i Fünûncuları Sabah gazetesinde yayınladığı "**Dekadanlar**" makalesiyle eleştirmiştir. Dekadan, eskiye dönen, gerici anlamlarına gelir. - Servet-i Fünûncular, Tanzimat'la başlayan dili sadeleştirme çalışmalarına zarar vermişlerdir. - Bazı yazarlar, Milli Edebiyat'ın etkisiyle 1920'den sonra bazı eserlerini sadeleştirerek yayımlamıştır. - Hüseyin Cahit Yalçın'ın 1901'de yayınlanan "**Edebiyat ve Hukuk**" adlı çevirisi sebebiyle dergi kapatılmış, böylece Servet-i Fünûn topluluğu da dağılmıştır. 1. [Recaizade Mahmut Ekrem](https://www.turkedebiyati.org/recaizade-mahmut-ekrem/)'in önderliğinde [Servet-i Fünûn Dergisi](https://www.turkedebiyati.org/serveti-funun-dergisi/) etrafında toplanan bazı gençler [Tevfik Fikret](https://www.turkedebiyati.org/tevfik-fikret/)'in derginin başına getirilmesiyle edebi bir topluluk özelliği kazanır. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22.