Podcast Beta
Questions and Answers
Ce se întâmplă cu acțiunile judiciare, extrajudiciare sau măsurile de executare silită pentru realizarea creanțelor asupra averii debitorului după deschiderea procedurii insolvenței?
Care este situația furnizorilor de servicii față de debitor în perioada de observație și în perioada de reorganizare?
Ce se întâmplă cu termenele de prescripție a acțiunilor judiciare, extrajudiciare sau măsurile de executare silită pentru realizarea creanțelor asupra averii debitorului după deschiderea procedurii insolvenței?
Ce se întâmplă cu accesorii (dobânzi, majorări, penalități, cheltuieli) ale creanțelor născute anterior datei deschiderii procedurii?
Signup and view all the answers
Ce se întâmplă cu acțiunile societăților emitente în perioada de observație și în perioada de reorganizare?
Signup and view all the answers
Când intervine retragerea valorilor mobiliare de pe piața reglementată?
Signup and view all the answers
Ce este consumatorul captiv?
Signup and view all the answers
Ce înseamnă că debitorul are calitatea de consumator captiv?
Signup and view all the answers
Ce se întâmplă cu creanțele născute anterior datei deschiderii procedurii?
Signup and view all the answers
Când se încheie perioada de observație și perioada de reorganizare?
Signup and view all the answers
Study Notes
Conceptul de insolvenţă
- Insolvența era cunoscută din vremea dreptului roman sub denumirea de faliment, termen care își trage seva din latinescul fallo, fallere, cu semnificația semantică de a rata, a greși.
- În prezența unui debitor insolvabil, se organiza venditio bonorum, care consta în vânzarea colectivă a bunurilor în scopul achitării datoriilor.
- Lato sensu, insolvența este o stare a patrimoniului debitorului care indică lipsa disponibilităților bănești pentru plata datoriilor și reprezintă un ansamblu de reguli prin care se instituie măsuri pentru prevenția insolvenței, reorganizarea activității debitorului sau lichidarea bunurilor din averea acestuia.
Scopul procedurii insolvenței
- Scopul procedurii insolvenței este de a identifica și produce resursele financiare necesare plății datoriilor.
- Procedura insolvenței are ca scop prevenția insolvenței, reorganizarea activității debitorului și lichidarea bunurilor din averea acestuia.
Cererea introductivă
- Debitorul aflat în stare de insolvență actuală sau iminentă este obligat să adreseze tribunalului o cerere pentru a fi supus dispozițiilor legii.
- Conform art. 66 alin. (1) teza I din Legea nr. 85/2014, debitorul aflat în stare de insolvență (actuală) este obligat să adreseze tribunalului o cerere pentru a fi supus dispozițiilor legii, în termen de maximum 30 de zile de la apariția stării de insolvență.
Administratorul judiciar
- Administratorul judiciar, persoană fizică sau persoană juridică, inclusiv reprezentantul acesteia, trebuie să aibă calitatea de practician în insolvență, potrivit legii.
- Înainte de desemnarea sa, administratorul judiciar trebuie să facă dovada că este asigurat pentru răspundere profesională, prin subscrierea unei polițe de asigurare valabile, care să acopere eventualele prejudicii cauzate în îndeplinirea atribuțiilor sale.
Principalele efecte ale deschiderii procedurii insolvenței
- De la data deschiderii procedurii, se suspendă de drept toate acțiunile judiciare, extrajudiciare sau măsurile de executare silită pentru realizarea creanțelor asupra averii debitorului.
- Orice furnizor de servicii nu are dreptul, în perioada de observație și în perioada de reorganizare, să schimbe, să refuze ori să întrerupă temporar un astfel de serviciu către debitor sau averea acestuia, în cazul în care acesta are calitatea de consumator captiv.
- Deschiderea procedurii suspendă orice termene de prescripție a acțiunilor judiciare, extrajudiciare sau măsurile de executare silită pentru realizarea creanțelor asupra averii debitorului.
Studying That Suits You
Use AI to generate personalized quizzes and flashcards to suit your learning preferences.
Description
Curs universitar de dreptul insolvenței, acoperind concepte și principii fundamentale în acest domeniu. Cursul este protejat de dreptul de autor.